Ubistva za vreme rata protiv mafije: Ko nije naredio pokret, a morao je – Dosije o “navijačima” u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Beta

“Ajde ti rokaj, a ti snimaj… Rokaj, snimaj, rokaj, snimaj…”

Svaki klip koji su Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, i njegova grupa postavljali u poslednjih nekoliko meseci na Jutjub, počinjao je upravo ovom rečenicom iz filma “Do koske”.

U isto vreme, na južnoj tribini stadiona Partizana, počeo je da se pojavljuje i transparent sa istom porukom: “Rokaj, snimaj”.

***

Grupa Veljka Belivuka sumnjiči se za ubistvo “Pink pantera” Milana Ljepoje iz Niša, kao i za likvidacije dvojice ljudi iz navijačkog miljea – Gorana Veličkovića Goksija, vođe grupe navijača Partizana “Jang bojs” i istaknutog navijača Crvene zvezde iz Koteža Zdravka Radojevića.

Dve od ove tri likvidacije su se desile nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio “rat mafiji” u oktobru prošle godine kada je jasno aludirao da se “rat” odnosi na borbu protiv Belivukove grupe.

Primera radi, Marko Ljepoja, “Pink panter” iz Niša, svojevremeno na Interpolovoj poternici zbog pljačke u Dubaiju, ubijen je 9. decembra 2020, mesec i po dana nakon “objave rata mafiji”.

U zahtevu za sprovođenje istrage se navodi da je namamljen da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd. Na parkingu u blizini “Laste”, na auto-putu ka Nišu, u kolima “pasat” ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku. Ljepoja nije živ izašao iz kuće, a tužilaštvo i policija tvrde da su tragovi zločina tretirani hemijskim sredstvima kako bi se uklonili materijalni dokazi.

Snimak na kojem Ljepoja dolazi u Ritopek emitovan je u nedelju uveče na TV Pink u emisiji “Hit tvit”. Na snimku se vidi da veče pre zločina u kuću ulaze Belivuk i Miljković, a da na dan zločina Tešić dovozi žrtvu.

Snimak koji je trebalo da posluži kao primer dugotrajnosti istrage i efikasnosti rada državnih službi otvorio je više pitanja nego što je dao odgovora.

Ispostavilo se, na osnovu emitovanog snimka, da su srpski istražni organi imali kameru visoke rezolucije koja je gledala direktno na ulaz “kuće strave i užasa” u Ritopeku.

A ako su već imali kameru i gledali šta se dešava, onda se otvara pitanje: zašto nisu ušli unutra tog dana i sprečili ubistvo Ljepoje? Zašto nisu osumnjičene pohapsili na licu mesta, u trenutku izvršenja ovog krivičnog dela?

Ili ako su Belivuk i Ljepoja lepo razgovarali, zašto nisu upali sledećeg i svih narednih dana, kada su primetili da jedan čovek ne izlazi iz kuće. U danima nakon toga, materijalni dokazi, poput tragova krvi i DNK, uništavani su, a sve je to moglo da se na vreme spreči…

Zašto su čekali dva meseca, sve do prošlog petka, da uđu u tu kuću, iako su vrlo dobro znali čime se Belivuk i njegova grupa bave?

Pitanja dobijaju dodatno na značaju ako se zna da je TV Pink emitovala i jedan snimak razgovora u kojem jedan od osumnjičenih – Marko Andrić Kuzman iz Niša čita poruke koje je dobijao od Belivuka u kojima se praktično najavljuje ubistvo Ljepoje. Nije, međutim, jasno iz kog perioda datiraju ovi snimci, ali ako su napravljeni pre ubistva u Ritopeku, onda to znači da su službe bezbednosti znale šta se sprema žrtvi. Znači da su snimali kamerama Ljepojino dovođenje, a nijednim potezom nisu reagovali. Ko nije naredio pokret, a morao je?

U NOVOM NEDELJKU PROČITAJTE VELIKI DOSIJE O “NAVIJAČIMA”. I priču o crno-belom svetu Veljka Belivuka, čoveka koji je godinama uživao privilegije bezbednosnog, policijskog i sudskog sistema