Ubijena devojčica je tri puta zvala policiju, dala adresu ali im je trebalo 19 sati da je nađu: Rumuni besni na neefikasnu policiju

0
Foto Profimedia

Šef policije Rumunije smenjen je posle ubistva tinejdžerke čiji su pozivi hitnim službama satima zanemareni.

Aleksandra Makenasu (15) iz rumunskog grada Karakal oteta je, silovana i ubijena u petak. Devojčica je uspela tri puta da pozove policiju, čak je i dala podatke o mestu gde je zarobljena.

Policiji koja se sada nalazi na meti rumunske javnosti zbog iskazane nesposobnosti, trebalo je 19 sati da pronađe kuću. Unutra su pronašli ljudske ostatke i nakit koji je devojka nosila.

Nakon toga su priveli Georga Dinka na ispitivanje. On je ovaj zločin priznao, kao i ubistvo Luize Melenku (18) koja je nestala u aprilu.

Tužilac je rekao da su u kući privedenog pronašli pepeo u metalnoj bačvi, nekoliko fragmenata ljudskih kostiju i zuba, tri prstena, lančić i dva noža. Dodaje i da su na mestu zločina identifikovani i genetski profil žrtve i osumnjičenog.

Advokat osumnjičenog je rekao da je Dinka priznao oba ubistva i da je spalio njihova tela.

“Osumnjičeni je priznao činjenice. Rekao je da ga je na priznanje navelo kajanje. Saslušanje je prekinuto iz zdravstvenih razloga On nije jeo, i nije dovoljno spavao”, kazao je advokat osumnjičenog Bogdan Aleksandru.

Problem u pronalaženju devojčice predstavljalo je korišćenje pogrešne tehnologije, a njena porodica tvrdi da nadležni nisu shvatili ove pozive dovoljno ozbiljno.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis takođe je kritikovao policiju zbog nedopustivih grešaka, rekavši da “rumunske institucije nisu ispunile dužnost da zaštite osnovno pravo na život”, prenosi N1.

Šef vojne Specijalne telekomunikacijske službe podneo je ostavku, ali kako je rekao ne zbog krivice, već da bi zaštitio ugled službe.

Rumunska javnost nije zadovoljna ni sa smenom šefa policije ni sa ostavkom šefa vojne službe.

Organizovani su protesti zbog načina na koji su vlasti postupile u ovom slučaju.

Neki demonstranti stavili su trake preko usta, dok su drugi uzvikivali “Policija Ubija”.

Po zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova ispisani su grafiti “Ostavka” i “Policija Ubija”.