Ubedljiva pobeda Bajdena u Južnoj Karolini, čeka se “super utorak”

0
Foto: Profimedia

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden odneo je u subotu ubedljivu pobedu na izborima za predsedničku nominaciju Demokratske stranke u Južnoj Karolini zahvaljujući velikoj podršci afroameričkih birača, prenosi Glas Amerike.

Na 96 odsto prebrojanih glasova, Bajden je imao podršku 48,7 odsto birača, senator iz Vermonta Berni Sanders 19,9 odsto, a milijarder Tom Stajer 11,4 odsto, dok su svi ostali kandidati imali jednocifrenu podršku.

Stajer, koji je u Južnoj Karolini uložio veliki novac da bi privukao podršku afroameričkih birača, u međuvremenu je odustao od kandidature za predsedničku nominaciju demokrata.

Prema izlaznim anketama, Bajdena je podržalo 64 odsto Afroamerikanaca, a Sandersa 15 odsto.

Bivši potpredsednik je imao veću podršku od Sandersa koji je trenutno favorit za osvajanje nominacije.

Posle Bajdenovog uspeha u Južnoj Karolini takođe se postavlja pitanja koliko će dugo većina ostalih kandidata moći da ostane u izbornoj trci.
Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž, i senatorke Elizabet Voren i Ejmi Klobučar su zaostajali daleko iz Bajdena i Sandersa.

Bivšem potpredsedniku SAD je bila neophodna pobeda posle loših rezultata u Ajovi i Nju Hempširu, kao i drugog mesta u Nevadi, navodi VOA.

Izbori za predsedničku nominaciju demokrata nastavljaju se 3. marta, na “super utorak”, kada se glasa u 14 saveznih država.

Na glasačkom listiću prvi put će biti milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je propustio izbore u prve četiri države.

Blumberg je u političke oglase širom zemlje već uložio pola milijarde dolara.

(Beta)