“U upravljačkoj strukturi Hongkonga nema mesta separatistima”

0
Foto: CRI

Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine održala je danas konferenciju za novinare posvećenu odluci Svekineskog narodnog kongresa o usavršavanju izbornog sistema u Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Usavršavanje izbornog sistema u Hongkongu ima za cilj da se obezbedi pravna i sistematska garancija za potpunu realizaciju politike “patriote upravljaju Hongkongom”. Stoga se neće dozvoliti onima koji to nisu, naročito separatistima, da ulaze u upravljačku strukturu u regionu, podvukao je Džang Sijaoming, zamenik šefa Kancelarija za poslove Hongkonga i Makaoa pri Državnom savetu.

Džang je precizirao da postoje pri sprovođenju politike “patriote upravljaju Hongkongom” dve tačke: Prvo, oni koji nisu patriote ne mogu da ulaze u strukturu vlasti ili upravljanja, to ne znači da oni ne mogu normalno da žive i rade u Hongkongu, nego samo znači da nemaju pravo na učešće u upravljanju Hongkongom. Drugo, oni koji nisu patriote, a posebno separatisti, će biti isključeni iz upravljačke strukture Hongkonga. To ne znači da će sve osobe iz opozicionih ili pandemokratskih stranaka biti izbačene iz upravljačke strukture. Među tim ličnostima su i patriote, koje će moći da učestvuju na izborima, objasnio je Džang.

Džang je rekao da će na taj način Zakonodavni savet Hongkonga bolje zastupati građane, i da je moguće u Savetu čuti više glasova, uključujući i kritike na račun Vlade.

„Jedino što će biti drugačije nego ranije je da se u Savetu više neće videti oni poslanici koji se ružno ponašaju“, zaključio je Džang.