U Srbiji 46 zaraženih, nije bilo novih testiranja, Vučić večeras saopštava nove mere, Tramp negativan na koronavirus: Vaš brifing za nedelju

0
Foto: Beta/Profmedia

U TOKU NOĆI NIJE BILO UZORAKA ZA TESTIRANJE – U toku noći nije bilo uzoraka za testiranje na novi koronavirus u Srbiji, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Republici Srbiji je do 20 časova 14. marta 2020. godine registrovano ukupno 46 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 14.03.2020. godine testirani su uzorci 12 osoba od kojih je 5 pozitivnih i 7 negativnih na novi korona virus.

UPOTREBA VOJSKE/VANREDNO STANJE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras u 20 sati, nakon niza sastanaka koje će imati tokom dana, javila je TV Prva.

Kako su naveli, predsednik jutros razgovara sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. U podne će imati sastanak sa službama bezbednosti, a u 18 časova sa patrijarhom Irinejom, navela je ta televizija.

U 19 je predviđen sastanak sa članovima zdravstvenog Kriznog štaba za praćenje korona virusa. Nakon toga očekuje se da saopšti odluku o merama koje će biti preduzete u cilju zaštite stanovništva od širenja korona virusa.

Predsednik je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadleznosti predsednika Srbije.

Predsednik je ranije rekao da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

VULINOVO PISMO – Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je to ministarstvo dostavilo predsedniku države i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću procenu rizika i pretnji po bezbednost Srbije i njenih gradjana koja zahteva donošenje hitnih mera iz njegove nadležnosti.

“Procena je da bi dalje širenje korona virusa moglo značajno ugroziti zdavlje šire populacije stanovništva a time i dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Srbiji, uključuju i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede”, saopštio je Vulin na TV Pink.

Kako je Vulin rekao, iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih gradjana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

RASTE BROJ ZARAŽENIH – U svetu je od korona virusa zaraženo tačno 156.400 osoba od kojih je preminula 5.833 osoba, prema Džons Hopkins Institutu.

Sledećih 10 zemalja imaju najviše potvrđenih slučajeva.

  1. Kina: 80,995
  2. Italija: 21,157
  3. Iran: 12,729
  4. Južna Koreja: 8,086
  5. Španija: 6,391
  6. Nemačka: 4,585
  7. Francuska: 4,481
  8. USA: 2,952
  9. Švajcarska 1,359
  10. Velika Britanija: 1,143

UDVOSTRUČEN BROJ PREMINULIH U VELIKOJ BRITANIJI – Broj premiinulih od posledica koronavirusa u Velikoj Britaniji u protekla 24 sata je dupliran i sada iznosi 21, piše Gardijan.

Kako piše ovaj list, broj zaraženih je preko noći “skočio za stotine”.

Navodi se i da je desetoro pacijenata koji su preminuli bilo u lošem zdravstvenom stanju.

Istovremeno, zdravstvene vlasti su objavile da je broj zaraženih koronavirusom skočio sa 798 koliko je bilo u petak, na 1.140 koliko je registrovano zaključno sa subotom.

ŠPANJA U KARANTINU – Španski premijer Pedro Sančes izjavio je sinoć da uskoro u potpuni karantin stavlja čitavu zemlju a stanovnici će moći da izlaze samo na posao i u kupovinu osnovnih namirnica.

Ta drastična mera se uvodi u okviru vanrednog stanja koje će trajati dve nedelje.

Španija je posle Italije najviše pogodjena epidemijom korona virusa sa više, a Madridu je registrovan najveći broj zaraženih.

Sančes je u televizijskom obraćanju rekao da je gradjanima zabranjeno da se šetaju i da mogu da izlaze “da idu na posao, kupe hleb, odu do apoteke ili kod lekara”, ali ne “u izlazak na večeru sa prijateljima”.

SUPRUGA PREMIJERA ŠPANIJE POZITIVNA – Marija Begonja Gomes, supruga španskog premijera Pedra Sančeza, pozitivna je na koronavirus, saopštio je sinoć kabinet premijera, a prenose svetske agencije.

Kako se navodi, premijer Sančez nije zaražen, a njegova supruga se dobro oseća.

Španija je, inače, novo žarište virusa u Evropi. Vlada Španije donela je odluku da se cela zemljuastavi u izolaciju. Premijer Sančez objavio je da ponedeljka ujutro stupa na snagu odluka o ograničenju kretanja građana na nacionalnom nivou.

NOVE MERE U FRANCUSKOJ – Francuski premijer Eduar Filip izjavio je da će od danas u Francuskoj u okviru borbe protiv širenja korona virusa biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti, restorani, barovi, diskoteke i bioskopi kao i odredjene prodavnice, preneo je pariski list Mond.

Filip je dodao da će ostati otvorene prodavnice sa prehrambenom robom, apoteke, banke, benzinske stanice i kiosci za novine.

IZBORI U FRANCUSKOJ – U Francuskoj će danas biti održan prvi krug lokalnih izbora uz stroge sanitarne mere na biralištima u cilju sprečavanja širenja korona virusa, preneli su danas francuski mediji.

Na mnogim biralištima sanitarne pripreme su počele u petak. Opštine su obezbedile odredjene količine sredstava za dezinfekciju. Pre otvaranja birališta, prostorije će biti dezinfikovane, kao i glasačke kutije, stolice i stolovi. 

Birači će na ulazu dobijati vlažne maramice za dezinfekciju a na raspologanju će im biti i gelovi i asepsol. Mnoge opštine su obezbedile nove hemijske olovke, koje će se čistiti posle svakog korišćenja. 

Više od 47 miliona glasača pozvano je da bira više od 500.000 opštinskih odbornika, koji će potom sami birati predsednike opština i gradonačelnike. 

TRAMP NEGATIVAN NA KORONU – Predsednik SAD Donald Tramp negativan je na koronavirus, saopštilo je medicinsko osoblje Bele kuće, prenosi BBC.

“Večeras sam primio potvrdu da je nalaz negativan”, rekao je Šon Konli u izjavi u subotu uveče.

Tramp je testiran nakon susreta sa brazilskom delegacijom koju je predvodio predsednik Žair Bolsonaro, a gde je bilo tri zaražene osobe.

Bela kuća saopštila je ranije da će meriti temperaturu “svim osobama koje su u bliskom kontaktu” sa Trampom i potpredsednikom Majkom Pensom, iz predostrožnosti u borbi protiv širenja korona virusa.

ODLOŽENI IZBORI U SIRIJI – Parlamentarni izbori u Siriji, predviđeni za 13. april, odloženi su za 20. maj. To je mera predostrožnosti protiv širenja koronavirusa, saopštile su vlasti.

Verske vlasti su sa svoje strane ukinule nedeljne molitvne petkom kao i sve molitve u džamijama. Ta mera će trajati do 4. aprila.

AKTULENI BROJ NEDELJNIKA – SA DVE RAZLIČITE NASLOVNE STRANE – NA SVIM JE KIOSCIMA I DOSTUPAN NA NOVINARNICA.NET

SVIM ČITAOCIMA NA POKLON NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA