“U tih 72 sata se mogu videti svi mehanizmi Miloševićeve vladavine”: Kreator serije “Porodica” za novi Nedeljnik

0
Foto Igor Pavićević

Kreator serije “Porodica” Bojan Vuletić u vreme ovih događaja bio je student, ali mu je već tad bilo jasno da je reč o događaju koji menja tok istorije na ovim prostorima. U razgovoru za Nedeljnik kaže:

“Taj događaj je razbio iluzije svima, i tim ljudima u kući koji su bili zatočeni, kao i svima nama koji nismo bili sigurni kako će se sve to završiti”, kaže Vuletić.

On je duže vreme istraživao događaje iz vile “Mir” i odnose unutar “vladajuće porodice” da bi napisao scenario i režirao seriju o kojoj ovih dana priča Srbija.

“U tih 72 sata mogu da se vide svi mehanizmi Miloševićevog vladanja, može da se vidi kako je on pregovarao, kako se odnosio prema neprijateljima, kako prema prijateljima, a kako prema porodici. Sve na jednom mestu. I u tom smislu cela ta stvar podseća na šekspirovske tragedije. Iz nečega što je jako privatno i usko stvar se širi i ima posledice na celo društvo, region… S jedne strane imate čoveka koji pokušava da se ponaša kao otac i kao suprug i da zaštiti porodicu, a sa druge strane on i dalje predstavlja jednu političku opciju. Upravo u tome je najveća snaga tog dramskog događaja”, kaže Vuletić.

Serija svakako nije dokumentarni prikaz tih događaja, neke stvari u njoj nisu zasnovane na “istinitim događajima”, ali drama iz vile “Mir” i svedočenja “očevidaca” svakako govore o tome da se bračni par Mirjana Marković i Slobodan Milošević, sa ćerkom Marijom, do kraja nije mirio sa činjenicom da je stvar gotova. A to je moglo Srbiju da odvede u još jednu tragediju.

Nedeljnik je, uz pomoć neposrednih aktera događaja i njihovih zapisanih svedočenja, te autora aktuelne serije, istraživao šta je prelomilo da Srbija tih dana ne utone u građanski sukob, šta se dešavalo u danima pre tog 30. marta i nakon njega. Zašto je Milošević u stvari uhapšen i kako je prelomljeno da završi u Hagu…

***

PLUS Sećanje Slavice Đukić Dejanović: Milošević nije hteo da se ubije / INTERVJU Uliks Fehmiu: Zašto je stradao Đinđić? / VELIKI INTERVJU Mirjane Karanović o Miri Marković i Slobodanu Miloševiću, devedesetim, politici, vakcinaciji, slučajevima Aleksić i Lečić…

Ima ta strašna rečenica kada su Mira i Sloba sami u sobi i ona kaže: “Kako nam je bilo lepo te 1991, 1992. godine.”

SVE TEKSTOVE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 1. APRILA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NSTORE.RS

Naslovna strana novog Nedeljnika, na svim kioscima od 1. aprila