“Kad su se vratili u dom, nisu imali simptome, ali…”: Potvrđeni slučajevi zaraze u studentskim domovima u Beogradu

1

U studentskim domovima u Beogradu potvrđena su tri slučaja zaraze koronavirusom, saopštio je danas Studentski centar Beograda.

Navodi se da su prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu, od povratka studenata u studentske domove 15. maja tekuće godine do sada, potvrđena tri slucaja infekcije virusom COVID-19.

Dodaje se da zaraženi studenti nisu imali simptome bolesti pri povratku u studentski dom, ali da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, što su naknadno saznali.

Zaraženi studenti su dobili, kako se navodi, pravovremenu lekarsku pomoć, a oko 20 studenata koji su bili u kontaktu sa osobama pozitivnim na koronavirus su testirani i stavljeni u izolaciju.

U saopštenju se dodaje da je svim stanarima studentskih domova propisano obavezno praćenje propisanih mera i preporuka nadležnih organa, kako se navodi, izbegavanja bliskih kontakata, redovnog pranja ruku u skladu sa preporukama stručnjaka, korišćenja dezinfekcionih barijera za obuću, nošenja maski, kao i održavanja higijene životnog i radnog prostora.

“Sve detaljne preporuke studenti mogu pronaći na sajtu Ustanove Studentskog centra ‘Beograd’, a u slučaju da primete povišenu telesnu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma koronavirusa, studenti se mogu javiti lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike, a potom i upravi svog studentskog doma”, navodi se.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.