“U srpskoj kinematografiji, žene su sporedne, prebijane i odbačene. Ako je u pitanju neki veći ženski lik, ona mora biti nečija majka ili supruga…”

0
Foto: Medija centar Beograd

Dramaturškinja i profesorka na Fakuletetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović rekla je danas u emisiji “Među nama” da je na tom fakultetu održan skup profesora i dekana sa studentima, a glavna tema bila je uznemiravanje i zlostavljanje studenata u viskoškolskim ustanovama.

Govoreći o položaju žena u srpskoj kinematografiji, Srbljanović je istakla da su one sporedne, prebijane i odbačene.

Povod za ovaj skup bile su optužbe dve bivše studentkinje FDU-a Milene Radulović i Ive Ilinčić protiv njihovog učitelja glume Miroslava Aleksića. Nakon pokretnutog krivičnog postupka protiv Aleksića, Fakultet dramskih umetnosti omogućio je studentima da anonimno prijave svaku vrstu uznemiravanja, zlostavljanja i nedoličnog ponašanja koju su doživeli od strane profesora.

“Bilo je bitno da se studenti vide sa nama. Mi smo im postupno objasnili šta je nedozvoljeno ponašanje u obrazovnoj praksi, šta se ne sme i šta je sve nasilje. Nije samo silovanje, nije samo nedozvoljeni dodir, već i komentari, neželjeni komplimenti ili vređanje. Objasnili smo im da smo postavili tu anonimnu platformu iz najbolje namere, da imaju poverenja u to”, prenosi portal Nova.rs.

Osvrnula se i na optužbe Milene Radulović, Ive Ilinčić i još četiri devojke koje su Aleksića prijavile za zlostavljanje, za koje kaže da su heroine našeg vremena.

Od velikog značaja za našu zemlju i prekid prakse zlostavljanja je i slučaj Marije Lukić koja je za seksualno zlostavljanje optužila Milutina Jeličića Jutku. Jeličiću je izrečena kazna od tri meseca zatvora, što je označilo veliku pobedu Marije Lukić.

“Marija je apsolutna heroina, o tome nema govora, a još uvek trpi posledice toga. On je dobio veoma blagu kaznu i ponovo će moći da se kandiduje za gradonačelnika, to će mu i pomoći da bude izabran, jer se pokazao kao veliki baja i frajer. To je patrijarhalni model. Žena je bila pozleđena u ovoj situaciji i nije htela nikakav društveni angažman, nego samo da istera tu pravdu i da može mirno da spava”.

Na FDU sada ima studentkinja iz svih krajeva Srbije i regiona, a Srbljanović kaže da su one pod pritiskom svojih porodica, jer je Fakultet dramskih umetnosti na moralnom udaru, iako nema direktne veze sa slučajem Aleksić.

Na pitanje o predstavljanju žena u filmovima, navodi da je “telo glumačko sredstvo izražavanja” i da postoje glumice kao Mira Furlan, koja je uspela da prevaziđe tu stigmu glumice koja se obnažuje u filmovima.

“U našim velikim filmovima ima scena silovanja koje se podrazumevaju kao seksualni odnos. Mira Furlan je glumica koja je bila slobodna i uvek je tretirana kao da to telo pripada svima. Sa druge strane, ona je toliko velika da je oduzela muško zurenje u njeno telo”.

“U srpskoj kinematografiji žene su sporedne, prebijane i odbačene. Ako je u pitanju neki veći ženski lik, ona mora biti nečija majka ili supruga. To je praksa na kojoj se konačno mora stati na put”, zaključuje Srbljanović.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ