“U srpskim opštinama nije bilo fer izbora. Ne treba Srbima na Kosovu pomirenje nego posao i pravda…”: Aljbin Kurti o zadacima koje će imati po preuzimanju premijerske funkcije

0
Foto: Profimedia

Političar sa Kosova koji je poslednjih nedelja privukao veliku pažnju medija – o njemu su pisali i britanski Gardijan i svi srpski mediji – a koji bi mogao uskoro da sedne u premijersku fotelju, jeste Aljbin Kurti.

On je sinoć gostovao u emisiji Presing na TV N1 i tom prilikom je govorio o aktuelnim temama.

Najaktuelnija u ovom trenutku jeste formiranje kosovske vlade i eventualni uticaj srpske zajednice na to.

“Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji, srpska nacionalna pripadnost nije članstvo u partiji nego upravo to – nacionalna pripadnost”, rekao je Kurti.

On je istakao da je za njega poražavajuće to što je u opštinama sa srpskim stanovništvom bilo velikih nepravilnosti i pritisaka na glasače.

“Imate pritisak i stravične diktature ne samo u Evropi nego i drugde u svetu koje bi se zadovoljile sa 80 odsto, a ovi su želeli 100 odsto. Ali ne krivim ja Srpsku listu, oni prebacuju pritisak koji sami doživljavaju, tj pritisak Beograda”, rekao je budući kosovski premijer.

A upravo sa Beogradom, Kurti će morati da pregovara. I sam tvrdi da niko više “nema luksuz da još jedni pregovori propadnu”.

Govoreći o dijalogu o pitanju Kosova, on je rekao da će njegova vlada početi dijalog o ekonomskom razvoju, a ne o pomirenju.

“Šta će nam to, meni Srbin iz Gračanice nije uradio ništa, niti ja njemu. Ako pitaš Srbe ili Albance na Kosovu šta im treba,
ono što će svako reći jeste posao i pravda i to treba da bude prioritet”, objasnio je.

Na pitanje da li bi došao u Beograd na razgovore sa srpskim vlastima, Kurti je rekao da bi dve strane trebalo da se sastanu u Briselu.

“Dijalog ću voditi ja kao budući premijer, imaću svoj tim na dva nivoa. Prvi će biti političko predstavništvo gde će biti i oni iz opozicije, i drugi tim eksperata jer će biti raznih aspekata budućeg sporazuma. Ali najvažnija su tri principa – prvi je da ne bude sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama, gde se predsednici prave da su vojni generali u ratu, a treći da nema predsednika oko mape, nego samo da budu eksperti o demarkaciji. To će pomoći da se prebacimo iz ambicija i apetita za teritorije jedni drugih ka pravu građana i potrebama zajednice”, naveo je gost Presinga.

Budući kosovski premijer govorio je i o još uvek nerešenom slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

“Sa ubistvom Olivera Ivanovića prvi put se desilo u istoriji Kosova da je ubijen Srbin na Kosovu, a da nije bilo nijednog Srbina na Kosovu da kaže da su to uradili Albanci, to je prvi put. Jako je čudno da u Severnoj Mitrovici gde ima najviše kamera po kvadratnom metru, nije moguće utvrditi ko je to počinio”, rekao je Kurti.

On je zaključio da neće moći da razreši neka teška istorijska pitanja, ali će se baviti socijalnim stanjem, ekonomskim razvojem i pravdom.