U Srbiju stiže 20 doza ruske vakcine “Sputnjik V” za laboratorijsku kontrolu: “Cilj da građani izaberu koju će vakcinu primiti…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas na videokonferenciji sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim o novoj ruskoj vakcini protiv koronavirusa “Sputnjik V”, saopštila je Vlada Srbije.

Manturov potvrdio je da će deo vakcine za laboratorijsku kontrolu u količini od 20 doza stići u Srbiju do kraja ove sedmice. 

Premijerka je rekla da vlada zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem radi na tome da građanima Srbije vakcina protiv koronavirusa bude dostupna u najkraćem roku. 

Brnabićeva je istakla da je “cilj da građani mogu da izaberu koju će vakcinu primiti”, a u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Srbije. 

Premijerka je dodala da je Srbija zainteresovana da razmotri mogućnost zajedničke proizvodnje vakcine protiv korona virusa. 

Na današnjoj videokonferenciji učestvovali su i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, rukovodstvo ruskog Ministarstva zdravlja, Ruskog fonda direktnih investicija, centra Galameja i predstavnici Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih zdravstvenih ustanova  Srbije. 

Premijerka će sutra nastaviti razgovor sa predstavnicima multinacionalne farmaceutske kompanije Fajzer (Pfizer), dodaje se u saopštenju.