U Srbiji 785 zaraženih, 62 osobe na respiratoru, tri smrtna slučaja danas, Kon je umereni optimista, šta se događa sa platama lekara u izolaciji, Španija ima više obolelih nego Kina…

0
Foto: Profimedia

Na redovnoj konferenciji za štampu, danas od 15 časova, epidemiolozi su izneli nove podatke u vezi sa brojem obolelih od koronavirusa u Srbiji.

U poslednjih 24 sata testirano je 622 pacijenta.

Potvrđena su 44 nova slučaja, što dovodi do broja od ukpno 785 zaraženih koronavirusom u Srbiji.

“Nažalost, u poslednja 24 časa imamo tri nova smrtna slučaja. Preminula je u Kliničkom centru Vojvodina, rođena 1939. godine, bolovala je hronične bolesti pluća, u Kliničkom centru preminuo je pacijent rođen 1974. koji je bolovao od dijabetesa, a u KBC Dragiša Mišović preminuo je pacijent rođen 1948. koji je bolovao od dijabetesa i hipertenzije”, rekao je doktor Predrag Kon.

Do 12 časova danas, hospitalizovano je 540 pacijenata u Srbiji.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

KON: NAŠ 25. DAN NEUPOREDIVO BOLJI NEGO 25. DAN U ITALIJI

Tokom redovnog obraćanja javnosti doktor Predrag Kon izneo je brojne statističke podatke i govorio o određenim pozitivnim stvarima u borbi srpskog zdravstvenog sistema sa koronavirusom.

“Ne usuđujem se da kažem da je dobro jer je ovako dva dana i bilo bi dobro da se nastavi. Imamo prilično bolju situaciju tokom 25. dana nego u Italiji. Imamo razlog da se nadamo da smo uradili dobre stvari”, rekao je Kon.

Kon je naveo da će biti uključeno još laboratorija za analizu testova, ali da je neophodno validiranje da bi te laboratorije mogle da rade.

On je rekao da je Krizni štab za vanredne situacije doneo odluku o načinu validiranja, ali da će to izneti u javnost kada bude zvanično.

“Što se tiče čekanja testova, saopštavamo ono što imamo u tom trenutku, sve izdate rezultate. Što se tiče validnosti kineskih testova znam da su doneli rešenje kako će validirati laboratorije”, rekao je Kon.

“Potrebna su dva pozitivna testa u roku od 24 sata da bi bilo potvrđeno da je neko zaražen koronavirusom”, dodao je.

Doktor Kon je govorio i o statističkim pokazateljima.

“Oko 65 odsto pacijenata u Beogradu su između 25 i 55 godina stari, ok 20 odsto su oni preko 60 godina, a od 55 do 60 je bilo najviše obolevanja u prvoj nedelji u Beogradu”, rekao je Kon.

Dodao je da je procenat smrtnosti u Srbiji 2,04 posto i da nema razlike u smrtnosti muškaraca i žena.

DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: BRZI TESTOVI SU ZNALI I 5,6 PUTA DA POKAŽU NEGATIVAN REZULTAT KOD OČIGLEDNO ZARAŽENOG PACIJENTA

Na redovnoj konferenciji za štampu javnosti se obratila i epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja je govorila o izboru određene vrste testova i brzini testiranja, ali i situaciji sa platama doktora koji su u izolaciji.

“Nemojte da pomislite da mi nemamo nikakvu kontrolu šta ćemo da dobijemo iz Kine – naručuje se u odnosu na aparate i stručnost ljudi koje imamo. Ne dobijemo ništa što nismo tražili. Testovi na PCR mašinama imaju veću validnost. Brzi testovi mogu i 5,6 puta da budu negativni kod osoba sa očiglednom kliničkom slikom pa se kasnije pokaže pozitivnost. Mobilizacijom svih resursa mi ćemo ubrzati testiranje”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je govorila i o organizaciji radi i zaštiti zaposlenih, za koju su epidemiolozi više puta spominjali da je posebno važna.

“Svaki poslodavac mora da obezbedi bezbedne uslove rada. To je stvar individualne organizacije u okviru svake firme. Ali određena načela se moraju poštovati”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje kako se komentariše smanjenje plata medicinskim radnicima koji se nalaze u izolaciji, dr Kon navodi da to ne bi trebalo on da komentariše.

“Ukoliko se izloženost desila na radnom mestu sigurno da ne može da bude umanjena plata”, dodaje dr Darija Kisić Tepavčević, ali objašnjava i da sve zavisi od pojedinačnih slučajeva, kao i od odluke Ministarstva rada.

PREMINULA PACIJENTKINJA (81) U NOVOM SADU ZARAŽENA KORONAVIRUSOM

Na Klinici za infektivne bolesti KCV, uprkos intenzivnoj višednevnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, preminula je 81-godišnja pacijentkinja inficirana virusom korona, saopšeno je jutros iz Kliničkog centra Vojvodine.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 42 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID–19.

Od toga, četiri pacijenta se nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, a nad svim pacijentima obolelim od virusa COVID-19 koji su hospitalizovani i dalje se primenjuje dvadesetčetvoročasovni monitornig multidisciplinarnog tima lekara i ostalih zdravstvenih radnika.

U narednom periodu KCV će blagovremeno dostavljati informacije o eventualno nastalim promenama vezanim za virus korona.

SAD ODOBRILE HLOROKIN ZA LEČENJE OD KORONAVIRUSA

Američka savezna agencija za lekove FDA odobrila je primenu hlorokina i hidroksihlorokina za lečenje obolelih od koronavirusa u bolničkim uslovima.

FDA je juče dala zeleno svetlo da se ta terapija prepiše pacijentima koji su oboleli od COVID-19, “kada kliničko ispitivanje nije dostupno ili izvodljivo”.

Američki predsednik Donald Tramp je 24. marta pozitivno govorio o ovoj terapiji u borbi protiv koronavirusa.

“VOJNIČKA DISCIPLINA NA SAJMU…”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je jutros da je devet vojnika koji su inficirani na severu Srbije dok su kontrolisali građane prilikom prelaska granice dobro i da se nada njihovom brzom oporavku.

“Imamo i 642 vojnika u samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa obolelima, prati se njihovo zdravstveno stanje”, rekao je Vulin za televiziju Pink.

On je naveo da se u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu nalazi 30-tak pacijenata sa lakšim simptomima i da je disciplina vojnička.

“Ustaje se između 6.00 i 6.30 časova, leže u 22.00, sve je isplanirano, imaju 24-časovni lekarski nadozor”, rekao je Vulin.

On je naveo da su kineski lekari bili izuzetno zadovoljni kako je uređena privremena bolnica na sajmu i primetili da je to “srpska brzina”.

PREMUNUO EPISKOP MILUTIN KNEŽEVIĆ KOJI JE BIO ZARAŽEN KORONAVIRUSOM

Episkop valjevski Milutin Knežević  preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Ovu vest su prvo objavili valjevski portali, a potom je Blic objavio potvrdu koju su dobili od Eparhije valjevske.

Vladika Milutin je rođen 10. januara 1949. godine u Mijačima. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije. Diplomirao je u Libertvilu, u SAD.  

ODREĐEN NOVI DATUM OLIMPIJSKIH IGARA

Odložene Olimpijske igre u Tokiju 2020. trebalo bi da budu otvorene 23. jula 2021. godine.

Predsednik organizacionog odbora Tokija 2020. Ioširo Mori rekao je da je danas imao telefonski poziv sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom i da su se dogovorili da se Olimpijske igre naredne godine održe od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

TRAMP: VRHUNAC EPIDEMIJE U SAD ZA DVE NEDELJE

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi broj smrtnih slučajeva od epidemije koronavirusa u SAD “verovatno” mogao da dostigne vrhunac za dve sedmice.

“Projekcije govore da će najviša stopa smrtnosti verovatno biti za dve sedmice”, rekao je sinoć Tramp novinarima u Beloj kući.

On je dodao da će SAD “biti na putu oporavka” do 1. juna.

Američki predsednik je takođe rekao da se preporuke socijalnog distanciranja produžavaju do 30. aprila.

On je najavio u da će biti formiran “vazdušni most” za dopremanje medicinske opreme u SAD, ali nije naveo koje bi tačke taj most povezivao.

GRADONAČELNIK BEOGRADA: PLAŠIM SE DA ĆE SAJAM BITI MALI ZA SVE OBOLELE…

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se situacija u vezi sa širenjem koronavirusa mora sagledavati unapred i da se može očekivati da se i drugi sportski objekti pripreme kao privremene bolnice, po ugledu na Sajam.

“Jasno je da očekujemo veliki broj pacijenata i moramo da predviđamo unapred. Misim i plašim se, a ne želim, da će sajam biti nedovoljan i da ćemo morati sportske objekte da pripremamo i prilagođavamo da mogu da prime veliki broj pacijenata”, rekao je Radojičić za TV Hepi.

On je naglasio da je pravovremeno preduzimanje mera neophodno, navodeći da se u Italiji i Španiji pokazalo da je kašnjenje od 10 do 15 dana umnogome povećalo smrtnost u pojedinim regijama.

“Iskustvo pokazuje da je samoizolacija, smanjenje kontakata, neophodna. Sedite kući, ne sastajte se sa drugima”, poručio je Radojičić koji je lekar po profesiji.

60 ODSTO GRAĐANA ZABRINUTO ZBOG KORONAVIRUSA

Oko 60 odsto građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije koronavirusa a 48 odsto smatra da se Vlada dobro nosi sa aktuelnom situacijom dok njih 42 odsto ima suprotno mišljenje, pokazuju rezultati međunarodnog istraživanja Galup Internešnl (Gallup International).

Anketa sprovedena od 11. do 22. marta pokazala je da se na Balkanu pretežno smatra da je opasnost od pandemije koronavirusa preuveličana, kako smatra 73 odsto ispitanika u BiH i Severnoj Makedoniji, odnosno 72 odsto u Bugarskoj dok je u Srbiji taj procenat niži i iznosi 42 odsto.

Oko 32 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je epidemija posledica namernog širenja zaraze dok 31 odsto anketiranih veruje u njeno prirodno poreklo.

ŠPANIJA DANAS ZEBELEŽILA PAD BROJA PREMINULIH

Španija je postala treća zemlja na svetu, koja je prestigla Kinu po broju zaraženih koronavirusom.

Broj zaraženih u Španiji, koja broji 47 miliona stanovnika, dostigao je danas 85.195, što je porast od osam odsto u odnosu na prethodni dan, a ispred nje nalaze se samo SAD i Italija, navodi AP.

U Španiji je u poslednja 24 sata registrovano 6.398 osoba zaraženih korona virusom,a od posledica korona virusa do sada preminulo 7.340 osoba, preneo je Rojters.

S druge strane, Španija je danas registrovala pad broja preminulih osoba od koronavirusa posle nekoliko dana rekordnih brojeva smrtnih slučajeva, preneo je Gardijan.

Prema najnovijim podacima koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja od virusa je od juče do danas preminulo 812 osoba.

Virus je do sada odneo 7.340 života u Španiji, a ta zemlja potvrdila je ukupno 85.195 slučajeva infekcije.

U međuvremenu, Fernando Simon, šef španskog centra za vanredne zdravstvene slučajeve, čeka potvrdu da je pozitivno testiran na koronavirus.

Prema navodima vlade, virus je kod Simona očigledno otkriven sinoć.

ZARAŽEN I GLAVNI SAVETNIK BORISA DŽONSONA

Glavni savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona, Dominik Kamings (48), ima simptome koronavirusa, saopšteno je danas iz kabineta premijera.

U saopštenju se navodi da se Kamings razboleo tokom vikenda i da je u samoizolaciji, kod kuće.

Kamings je bio najvažniji za pripremu i sprovođenje odluke o napuštanju Evropske unije, i vodio je referendumsku kampanju za Bregzit 2016.

NJUJORK ZABELEŽIO NAJVEĆI BROJ PREMINULIH U JEDNOM DANU

Grad Njujork imao je sinoć 32.308 registrovanih zaraženih koronarirusom i 678 preminulih što je porast broja preminulih za 161, najveći do sada u jednom danu, preneo je RTS.

Guverner države Njujork Endru Kuomo pozvao je sve koji ne moraju da idu na posao da ostanu u svojim kućama barem do 15. aprila.

Rekao je da se broj pacijenata u bolnicama udvostrujuče na svakih šest dana i da će epidemija imati različite vrhove u delovima grada i države

Zdravstvene vlasti procenjuju da će se broj preminulih u državi Njujork meriti u hiljadama.

Gradske vlasti otvaraju privremenu bolnicu u Central parku, zapošljavaju dodatno medicinsko osoblje i nastoje da kupe respiratore kojih ima premalo.

SLOVENCI NEĆE MOĆI DA IZAĐU IZ SVOJIH OPŠTINA

U sklopu mera za borbu protiv širenja koronavirusa, u Sloveniji je od ponoći na snazi odluka vlade po kojoj građani ne smeju da napuštaju područje opštine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Kako prenosi Hina, odluka o privremenoj opštoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim mestima i površinama, i izvan opština stalnog ili privremenog boravka važi do opoziva, objavila je slovenačka vlada sinoć na Tviteru.

Odluka o zabrani napuštanja matične opštine ne odnosi se, kako se navodi, na “službe i delatnosti kojima se obezbeđuje izvršavanje zadataka države, lokalnih zajednica i javnih službi”.

Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mestu, uz mere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje privrednih, poljoprivrednihi šumarskih aktivnosti, otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu.

Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna podrška, te odlazak u apoteke i zdravstvene ustanove.

Premijer Slovije Janez Janša kazao je da je reč o restrikcijama koje se donose jer su neka već doneta ograničenja proteklih dana bila kršena.

NOVOZELANĐANI PRIJAVLJUJU JEDNI DRUGE ZA KRŠENJE MERA

Novozelandska policija je saopštila da je posle nekoliko sati rada pao sajt koji je otvoren da bi građani prijavljivali kršenja mera karantina i distanciranja zbog epidemije koronavirusa.

Šef novozelandske policije Majk Buš rekao je da je sajt koji je pokrenut juče posle podne, bio toliko posećen da je pao.

On je rekao da je policija dobila 4.200 prijava da ljudi ne poštuju preporučene mere.

Vlasti Novog Zelanda pozvale su građane da ostanu kod kuće i da, ako izlaze, drže odstojanje od dva metra.

Premijerka Džasinda Ardern je poručila građanima da preko sajta mogu da prijave i prodavnice koje budu dizale cene za vreme epidemije.

Na Novom Zelandu su 552 potvrđena slučaja korona virusa, a jedna osoba je preminula je od posledica COVID-19.

MERKEL HTELA DA SE ZAHVALI VATROGASCU, ON JE SPUSTIO SLUŠALICU

Nemačka kancelarka Angela Merkel želela je u telefonskom razgovoru da zahvali vatrogascima na njihovom doprinosu u krizi tokom pandemije korona virusa, ali joj je komandant vatrogasne službe spustio slušalicu.

Merkelova je nazvala vatrogasnu jedinicu u Berhenu, ali šef te jedinice Andre Musvik, koji se javio na poziv, mislio je, prema pisanju dnevnika “Nordkurir”, da se radi o šali jedne radio stanice.

Kako ne bi bio predmet šale, šef jedinice je odmah prekinuo razgovor, preneo je dnevnik.

Međutim, malo kasnije ponovo je zazvonio telefon i javila se pres-služba kancelarke koja je objasnila da je prethodno nazvala šefica nemačke vlade.

Nakon toga je Merkelova ponovo nazvala i zahvalila na radu vatrogasaca.

Ona je, preko medija, saznala da su vatrogasci u Bergenu, nakon negativnog testiranja na virus korona, odlučili da se dobrovolno stave pod karantin, kako bi ostali zdravi da bi mogli da služe građanima.

Merkelova je želela da zahvali za tu jedinstvenu odluku vatrogasaca iz njenog biračkog okruga, preneo je Blic.

ISTRAŽIVANJE: KORONAVIRUS MOGAO DA SE ŠIRI GODINAMA, DECENIJAMA RANIJE

COVID-19 mogao je da se širi među ljudima godinama ili decenijama ranije pre nego što je izbila pandemija, otkrio je tim naučnika u novoj alarmantoj studiji, piše NZ Herald.

Virus je možda prešao sa životinja na ljude mnogo pre nego što je prvi put otkriven u Vuhanu, pokazalo je istraživanje međunarodnog tima naučnika.

Istraživači iz Australije, Britanije i SAD-a tražili su tragove prošlosti bolesti COVID-19 i otkrili da je mogla da pređe sa životinje na ljude mnogo pre njenog otkrivanja u Vuhanu. U stvari, naučnici nagađaju da je to moglo da se desi čak deceniju ranije.

Doktor Frensis Kolins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a rekao je da studija sugeriše da je koronavirus prešao sa životinja na ljude mnogo pre nego što je postao sposoban da izazove bolest kod ljudi.

“Tokom godina ili možda decenija postepeno je evoluirao. Virus je na kraju dobio sposobnost da se širi sa čoveka na čoveka i izazvao ozbiljne bolesti, opasne po život”, rekao je on.

Ovi istraživači nisu jedini koji su primetili takav trend.

Italijanski profesor Đuzepe Remući primetio je “čudne pneumonije” u Italiji prošlog novembra, što znači da je virus mogao da stigne u Evropu pre nego što je neko saznao za to.

Opširnije čitajte OVDE.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus