U Srbiji 2.843 osobe imaju dijagnostikovanu HIV infekciju

0
Profimedia

(Beta) – Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS, saopštio je da u Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om.

Iz Batuta navode da su od početka epidemije, 1985. godine, zaključno sa novembrom 2020. godine u Srbiji registrovane 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2.047 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1.280 osoba inficiranih HIV-om preminulo.

Njih 1.159 preminulo je od AIDS-a, dok je još 121 osoba umrla od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa ovom infekcijom.

“U periodu januar–novembar 2020. godine novodijagnostikovano je 55 osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine kada je bilo 175 osoba. Registrovano je 17 puta više muškaraca u odnosu na žene”, navodi se u saopštenju Instituta.

Njihovi podaci pokazuju i da je najveći broj novodijagnostikovanih osoba, njih 77,5 procenata inficiranih HIV-om, uzrasta 20–49 godina. Najmladja osoba kojoj je dijagnostikovana HIV infekcija ima 19 godina, a najstarija 76 godina.

“U odnosu na način transmisije, kod 54 osobe HIV je prenešen seksualnim odnosom bez kondoma, 98 odsto svih prijavljenih slučajeva od kojih je 47 muškaraca koji su prijavili rizične seksualne odnose sa drugim muškarcima, MSM, 87 odsto svih osoba sa poznatim načinom transmisije”, saopštili su iz Batuta.

U istom periodu, kod 10 osoba je novodijagnostifikovan AIDS, dok su četiri osobe umrle od AIDS-a, što je pet puta manje obolelih i četiri puta manje umrlih u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

U saopštenju se navodi da je, kao i u svetu, i u našoj zemlji HIV infekcija hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a.

“U Srbiji HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da nakon završene dijagnostike započnu odmah lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate”, istakli su.

Visokoaktivna antiretrovirusna terapija (HAART) je dostupna i besplatna od 1997. godine za sve osobe inficirane HIV-om.

“Lečenje kombinovanom antiretrovirusnom terapijom je dostupno u četiri regionalna centra: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu”, navodi se u saopštenju.

U periodu 2003. – 2019. godine registrovano je značajno povećanje osoba inficiranih HIV-om na lečenju kombinovanom antiretrovirusnom terapijom (2.065 osoba krajem 2019. prema 330 osoba krajem 2003. godine), što je rezultiralo da se od 2000. godine registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od AIDS-a u Srbiji.

U Batutu ističu značaj testiranja nakon rizične situacije kako bi se brzo počela terapija jer se u našoj zemlji kod dve od tri osobe HIV infekcija dijagnostikuje kada je imunološki sistem osobe već značajno narušen.