U Sloveniji zbog neodgovorne učiteljice zaraženo dete, četiri nova slučaja u Republici Srpskoj, Crna Gora i dalje bez obolelih: Šta se događa u regionu

0
Beta - AP Photo/Ebrahim Noroozi

U Republici Srpskoj su potvrđena četiri nova slučaja koronaviursa.

To je danas novinarima potvrdio ministar zdravlja RS Alen Šeranić, navodeći da je do sada registrovano ukupno osam slučajeva korona virusa.

Šeranić je kazao da su u pitanju muškarac i žena koji su boravili na skijanju u Austriji, gde su bili u kontaktu sa zaraženima iz Hrvatske, kao i par koji je u Sloveniji bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

On je naveo da se svi zaraženi korona virusom osećaju dobro i da nisu životno ugroženi.

U Sloveniji se situacija pogoršla jer je među zaraženima sada i jedno dete.

Zabeležena su dva nova slučaja zaraze U Šmarju, a jedno od njih je upravo spomenuto dete.

Sve škole, vrtići i fakulteti u Sloveniji će biti zatvoreni od ponedeljka.

To je posledica neodgovornog ponašanja učiteljice u školi Šmarje pri Jelšah koja je bila u inostranstvu, a po povratku se nije javila zdravstvenim vlastima.

Sinoć je potvrđeno da je zaražena, a osim nje su zaražene još dve osobe među kojima je i jedno dijete.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je danas da su prva tri obolela pacijenta u zemlji negativni na korona virus i da će u roku od 48 sati biti pušteni iz bolnice na kućnu negu ako im i drugi nalaz bude negativan.

Gostujući na Hrvatskoj radioteleviziji, ministar je rekao da je i nalaz devojčice iz Zagreba koja pohadja školu u Vrbanima negativan na korona virus. “Sinoć sam kontaktirao s ministarkom obrazovanja i direktorom škole.

Iako je mogućnost zaraze isključena, školu će posetiti epidemiolozi”, rekao je Beroš. On je ocenio da je važno da se “prolongira maksimalno ono vreme do slobodne cirkulacije virusa u populaciji”.

Police prodavnica gotovo su poluprazne u Crnoj Gori gde je stanovništvo počelo da stvara zalihe u strahu od mera koje bi vlada mogla preduzeti protiv koronavirusa iako još nijedan slučaj nije zabeležen u toj državi.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Da, Crna Gora još uvek odoleva koronavirusu i jedina je zemlja u Evropi u kojoj nema zaraženih

U želji da smiri napetosti ministarka ekonomije Dragica Sekulić pokušala je da uveri građane kako veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

„Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdevati nekoliko meseci bez ijednog uvezenog šlepera robe“, saopštila je Sekulić. I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

Međutim, u strahu su velike oči i tu nema razlike da li je neko iz Crne Gore ili Australije.