U Sloveniji preminula 51 osoba: Vlada preispituje nove mere, ponovo više od 1.000 novozaraženih

0
Foro: Profimedia

U Sloveniji su u poslednja 24 sata od 5.868 testiranih, potvrđene 1.292 nove infekcije koronavirusom, a od posledica kovid-19 preminula je 51 obolela osoba, objavila je slovenačka vlada koja će u četvrtak odlučiti koje će epidemiološke mere ostaviti na snazi, a koje će možda popustiti.

Ukupan broj potvrđenih infekcija povećao se na 77.106, od toga je 20.140 aktivnih slučajeva, dok 14-dnevna incidencija iznosi 961, prenela je Hina.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama se od kovid-19 leči 1.298 pacijenata, što je porast od 36 u odnosu na dan ranije. Na intenzivnoj nezi su 202 teže obolela pacijenta, pet više nego prethodnog dana.

Sa najnovijim smrtnim slučajevima od posledica kovid-19, ukupan broj preminulih se povećao na 1.435.

Slovenačka vlada će krajem nedelje u dogovoru s medicinskom strukom odlučivati o produženju mera na još nedelju dana, ali i o eventualnom ublažavanju pojedinih mera.

Lekari i epidemiolozi se još uvek dvoume oko ublažavanja mera, jer se broj novozaraženih ne smanjuje kako se očekivalo, a posebno zbog toga što je zdravstveni sistem preopterećen, jer su hospitalizacije i dalje u porastu.

Prvi uslov za ublažavanje nekih restriktivnih mera je da se broj novih dnevnih zaraza spusti na manje od hiljadu, a prošle nedelje je iznosio oko 1.400.

Epidemiolozi navode da bi se eventualno prvo mogla ukinuti zabrana koja je izazvala najviše sporova – zabrana o napuštanju opštine stanovanja, osim zbog posla i nekih drugih izuzetnih slučajeva.

Prema tvrdnjama nekih epidemiologa, ona nema puno smisla jer u Sloveniji nema posebnog lokalnog žarišta zaraze nego je virus prisutan u populaciji, odnosno raspoređen skoro pravilno u svim delovima zemlje.

Govori se i o mogućem popuštanju nekih mera koje bi omogućile više rekreacije, među njima i skijanje, pa bi žičarama i gondolama na skijalištima bio dozvoljen rad, posebno jer se krajem nedelje očekuje veća količina snega na svim skijalištima.