U Severnoj Makedoniji više zaraženih nego na vrhuncu epidemije: “Nije drugi talas…”

0
Foto. Profimedia

U Severnoj Makedoniji situacija je proteklih dana zabrinjavajuća – juče je prijavljen najveći broj novozaraženih korona virusom od početka epidemije, a zbog novog širenja virusa zemlja je bila primorana da vrati policijski čas, prenosi Blic.

Broj novozaraženih u Severnoj Makdoniji počeo je da raste poslednjih dana maja. Tako je, posle prvobitnog smanjenja broja obolelih, 29. maja registrovan prvi veći porast od 59 novih slučajeva, da bi taj broj već danas iznosio rekordnih 120.

Zbog alarmantne epidemiloške situacije, vlada je bila primorana da vrati na snagu policijski čas u Skoplju, Tearcu, Želinu, Jegunovcu, Tetovu, Kumanovu, Lipkovu i Štipu. Potpuna zabrana kretanje stupila jena snagu u četvrtak u 21 čas i trajaće do ponedeljka ujutru, dok će subota biti neradan dan.

Nagli skok broja obolelih u Severnoj Makedoniji ne predstavlja “drugi talas” već samo nastavak postojeće epidemije, ocenio je za “Blic” srpski epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

“Očigledno je da su oni doživeli da se na neki način vrati taj nedovoljni uvid u situaciju koju su imali i da broj obolelih skoči za više od pet puta. Moguće da su testirali i neki kolektiv sa potencijalno zaraženima i da je zbog toga došlo do skoka, a da su pre toga imali manje testiranje. Pravilo je: “Ko testira, on otkrije”. Ko ne testira – on ne otkrije. A zašto? Pa zato što sada dominiraju laki ili asimptomni slučajevi”, kaže Tiodorović.

Dakle, “samo” novo razbuktavanje istog, prvog talasa epidemije.

“Ovo u Severnoj Makedoniji nije drugi talas, drugi talas ne očekujemo sada. On može da bude tamo negde u kasnu jesen i zimu, ako ga bude bilo. A to da li će ga biti kao drugi talas, zavisiće od toga šta se dešava na južnoj polulopti. Brazil je izbio na drugo mesto sa velikim brojem obolelih i umrlih. Dalje sledi Argentina, takođe mnogoljudna zemlja. Ako se virus održi na južnoj polulopti u humanoj populaciji onda će se nama vratiti sa kasnom jeseni ili zimom, kao drugi talas. I onda je moguće da ga imamo, ne u ovako teškom obliku kao što je ovaj bio, nego više kao što to kod gripa zovemo sezonski tip. Neće biti neuobičajeni broj obolelih”, zaključuje Tiodorović.