U Rusiji registrovana prva dva slučaja virusa iz Kine

0
Foto: Profimedia

Ruske vlasti danas su saopštile da su u Rusiji registrovana dva slučaja virusne upale pluća kod kineskih državljana i dodale da će evakuisati svoje gradjane iz nekoliko kineskih provincija zbog epidemije te bolesti.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova izjavila je da je jedna zaražena osoba u Uralu, a druga na području dalekog istoka Rusije i dodala da su oba pacijenta u izolaciji.

Golikova je rekla da je Rusija počela da evakuiše svoje državljane iz kineske provincije Hubej i grada Vuhan gde se pojavila epidemija novog koronavirus.

“Prema našim prvim informacijama, u Vuhanu ima 300 naših državljana, a u celom Hubeju 341”, rekla je ona i dodala da će do 4. februara evakuisati Ruse iz kineskog ostrva Hainan, gde se nalazi 2.665 ruskih turista u organizovanim turama.

Golikova je rekla da se neće više izdavati radne vize kineskim državljanima kojih ima mnogo u Rusiji.

Letovi prema Kini biće ograničeni od sutra, a samo će biti dozvoljeni letovi nacionalne aviokompanije Aeroflot prema Pekingu, Šangaju, Kantonu i Hongkongu.

Kineske aviokompanije će moći da prevoze putnike samo do medjunarodnog aerodroma u Moskvi.

Ruska sanitarna agencija je sa svoje strane objavila preporuke, kao što su redovno pranje ruku, nošenje maske i izbegavanje kontakta sa sagovornikom kao što su ljubljenje ili pružanje ruke.

Rusija je već tokom nedelje navela da zatvara kopnenu granicu sa Kinom, dugu 4.250 kilometara, i da će pojačati kontrolu na aerodromima.

Granični prelazi sa Mongolijom su takodje zatvoreni za kineske državljane.

(Beta)