U Prištini protest protiv dodele Nobelove nagrade Handkeu

3
Foto: Profimedia

U Prištini je u ponedeljak najavljen protest protiv odluke da austrijski pisac Peter Handke dobije Nobelovu nagradu.

Kosovski režiser, Ben Apoloni izjavio je za Kosovapress, da će se u ponedeljak u 11 časova isped Švedske ambasade u Prištini održati protest u cilju povlačenja odluke o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019. kniževniku Peteru Handkeu, prenosi KosovoOnline.

I Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je javni protest zbog dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, prenosi Jutarnji list.

Kako piše ova agencija, u Prištini je Handke predstavljen i viđen kao “obožavalac Slobodana Miloševića”, “podržavalac balkanskog kasapina”, o čemu se već danima može čitati na društvenim mrežama, u kosovskim medijima, uključujući i karikature, a ima i kosovskih zvaničnika koji na taj način javno izražavaju ovaj stav.

Kosovska ambasadorka u Americi Vljora Ćitaku izjavila je da je “Komitet za dodelu Nobelove nagrade odlučio je da nagradi Petera Handkea – čoveka koji je glorifikovao Miloševića poznatog kao ‘Balkanski kasapin’ i podržavao njegov genocidni režim”.

Juče je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka saopšteno da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer se u statutima Nobelove fondacije ne spominje takva mogućnost.

3 KOMENTARA

  1. Pa dobro kasapin milosevic ok a sta sa koljacem tudjmanom krvopijom srba i muslimana pa sa OVK teroristima i kasapima sa ljidskim organima i pljavkom srpske imovine a najgore sa NATO bagrama ubicama na milione neduzne dece i ljudi po svetu i evropi pogotovo u srbiji ali najveci zlocinci su ovi sto se bune i pisu neistinu jer se neciji placenici

Comments are closed.