U Potočarima sahrana posmrtnih ostataka 33 srebreničke žrtve

0
Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

U Memorijalnom centru Potočari, kraj Srebrenice, počela je komemoracija za 33 žrtve zločina, koji će danas biti ukopani.

Njihova tela pronađena su u više masovnih grobnica, a porodice su za njima tragale duže od 20 godina. Nijedno telo koje će biti ukopano nije kompletno.

Visoke političke zvanice iz zemlje i inostranstva prisustvuju komemoraciji.

Od domaćih zvaničnika na komemoraciju su između ostalih stigli i članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović, predsedavajući Veжa ministara BiH Denis Zvizdić, predsedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić, predsednik Vlade FBiH Fadil Novalić, potpredsednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer KS Edin Forto sa članovima Vlade KS, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da neće da ide u Potočare jer „nije pozvana“.

Uz „najdublje saučešće svim porodicama svih žrtava sukoba u BiH“ i „užasnog zločina“ u Srebrenici, ona je podsetila da niko još nije odgovarao za napad na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića kada je 2015. došao na komemoraciju u Potočare povodom 20. godišnjice zločina.

Komemoraciji povodom obeležavanja 24. godišnjice zločina u Srebrenici prisustvuje i poslanik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović, predsednik LDP i savetnik hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića.

Uoči 24. godišnjice zločina u Srebrebnici devet nevladinih organizacija iz Srbije ocenilo je u zajedničkom saopštenju da je „sramna i porazna činjenica da nijedan od zvaničnika Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid”.

Današnjoj kolektivnoj sahrani 33 žrtve zločina prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, ambasador SAD Erik Nelson, šefa delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i brojni drugi predstavnici zemalja koje imaju svoje diplomatske misije u BiH.

Prisustvuju i članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić, predsedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić, predsednik Vlade FBiH Fadil Novalić, potpredsednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer KS Edin Forto sa članovima Vlade KS, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda doneli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija. Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

U znak sećanja na ubijene Bošnjake, u Potočarima kod Srebrenice izgrađen je Memorijalni centar koji je zvanično otvorio bivši predsednik SAD Bil Klinton 20. septembra 2003. godine.