U poslednjih 50 godina populacija životinja u svetskim šumama se smanjila za 50 odsto

1
Foto: Profimedia/Ilustracija

Populacija životinja koje žive u svetskim šumama smanjila se za više od 50 odsto u poslednjih 50 godina, preneo je B92.

Klimatske promene u mnogome su oštetile životinjsko carstvo, a Svetska fondacija za prirodu upozorila je da je intenzitet uništavanja životinja značajno veći od 1970. godine. Šumski svet je krucijalan za zdravu okolinu i džungle koje rade kao pluća planete. Razlog je taj što primati i velike ptice igraju veoma veliku ulogu u regeneraciji tih šuma time što seju seme, jedu biljke i imaju druge aktivnosti koje doprinose rastu i razvoju.

Od 1970. godine njihova populacija se smanjila za alarmantnih 53 odsto, piše Daily mail. Najveća šteta divljem životu šuma nanosi se time što se uništava njihovo prirodno stanište. To se radi neplanskom sečom, navodnjavanjem i sve češćim šumskim požarima.

Vrste poput primata, reptila i ptica ugrožene su i nelegalnim lovom, klimatskim promenama i bolestima. Najveće smanjenje beleži se u šumama Amazona.

Upozorenje se odnosi na to da se zaustavi dalje uništavanje i da se pokuša obrnuti proces dok još uvek ima šta da se spasi. Pozivaju se državne vlasti svih zemalja sveta da proglase opasnost po planetu i njene stanovnike u 2020. godini. Potrebno je da se zaustavi uništavanje, da se priroda preporodi i da se popravi lanac ishrane.

Čuvajući šume, utičemo i na očuvanje vrsta, obezbeđujemo hranu, čistu vodu, zdravo zemljište i staništa za ljude i životinje.

1 KOMENTAR

  1. Da li je za masovno uništavanje prirode presudno to što ne možemo da kontrolišemo naše instinkte pa potpuno iskorištavamo prirodu, kao što vukovi pokolju sve ovce kada uđu u tor, ili smo se vremenom toliko otuđili i od prirode pa nas nije briga šta će od nje opstati, kao što nas nije briga šta se dešava sa drugim ljudima koji nam nisu bliski?

Comments are closed.