“U ovom piku skoro duplo brži razvoj kliničke slike, najmlađi pacijent ima 19 godina…”: Direktor KBC Zemun o “sve težoj borbi sa virusom”

0
Foto: Profimedia

Direktor Кliničko-bolničkog centra Zemun, prof. dr Dragoš Stojanović, kaže za RTS da su trenutno u toj bolnici smeštena 293 pacijenta. Ističe da je ovom piku skoro duplo brži razvoj kliničke slike pacijenata. Navodi da im je dnevna potrošnja kiseonika oko tri tone. Vratili smo se u onaj period kada smo imali najveći broj pacijenata, poručuje Stojanović.

Doktor Dragoš Stojanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da je ono što zabrinjava činjenica da od 293 hospitalizovana pacijenta u КBC Zemun, 50 ih je u intenzivnim negama, 20 je intubirano, 27 je na neinvazivnim vidovima mehaničke ventilacije i još desetak je na povećanom kiseoniku.

Razgovor Ane Stamenković sa Dragošom Stojanovićem
Ostali pacijenti su, kako kaže, na centralnom kiseoniku i dodaje da im je trenutno dnevna potrošnja kiseonika oko tri tone.

“Vratili smo se u onaj period kada smo imali najveći broj pacijenata”, poručuje Stojanović.

Naglasio je da u poslednjih nedelju, dve dana mnogo veći pritisak na prijemno-trijažnu ambulantu КBC Zemun.

“Svakodnevno u toku u od 24 sata oko 200 pacijenata dođe u prijemno-trijažni centar. To nisu samo pacijenti sa ulice koji dođu nego i iz drugih kovid ambulanti i domova zdravlja gde su već uradili trijažu i postali kandidati za prijem u bolnicu”, rekao je Stojanović i istakao je da se taj broj povećava.

Кaže da je od početka epidemije negde oko 15.000 pacijenata prošlo kroz prijemno-trijažnu ambulantu, oko 50.000 do 60.000 pregleda je obavljeno, kao i oko 7.000 hospitalizovanih je bilo.

“Oni koji dođu u prijemno-trijažni centar vrlo brzo prelaze u intenzivne nege”
Istakao je da je u ovom piku skoro duplo brži razvoj kliničke slike i da su mnogo teži pacijenati.

“Oni koji dođu u prijemno-trijažni centar i stacionar vrlo brzo prelaze u intenzivne nege, ako dođe do takvog razvoja. Imamo zadovoljstvo da je veliki broj pacijenata izlečen i otišao je kući”, dodao je Stojanović.

Što se tiče starosne dobi, kaže da je ona od dvadesete do četrdesete godine i od šezdesete do osamdesete godine.

“Imamo najmlađeg pacijenta 19 godina, najstariji je 93 godine”, rekao je Stojanović.