U Novom Pazaru blago opadanje broja zaraženih: “Situacija je i dalje nestabilna, ali ima poboljšanja”

0
(BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIC/DS)

Epidemiološka situacija na teritoriji Novog Pazara i Tutina i dalje je nestabilna, ali “sa elementima poboljšanja”, ocenila je danas portparolka Zavoda za javno zdravlje Maja Iković.

Ona je novinarima rekla da se epidemiološka situacija polako smiruje na šta ukazuju odnos broja novoinficiranih i broja testiranih, kao i smanjenje broj pacijenata u kovid-ambulantama i onih koji se javljaju sa težom kliničkom slikom.

“Međutim, iako epidemiološka situacija ima tendenciju poboljšanja, ona nam ne dozvoljava da se opustimo. Zato apelujemo, pre svih na mlade, da poštuju propisane mere: socijalnu distancu, nošenje zaštitnih maski i upotrebu dezinfekcionih sredstava”, rekla je Iković.

Ona je pozvala mlade da budu odgovorni prema sebi i prema drugima, da što manje ostvaruju kontakte, da čuvaju zdravlje i svoje i bližnjih.

Portparolka je rekla da je Zavod “često meta neargumentovanih napada zbog nepoznavanja procedura, organizacije i zadataka našeg rada, na koje ne stižemo da odgovorimo. Ne bežimo od odgovornosti, već naprotiv i nama je u interesu da se što pre dođe do istine, koja se mora zasnivati na činjenicama i argumentima”, rekla je ona.

Po poslednjim podacima Zavoda, u Novom Pazaru su tokom epidemije ukupno 993 osobe zaražene koronavirusom, a u Tutinu 202, dok je ukupan broj testiranih 8.396.

(Beta)