„U novembru nas očekuje skok broja zaraženih, to je neizbežno…“

2
Foto: Printscreen Youtube

Epidemiološka situacija u Srbiji je dobra i očekuje se da takva ostane i u oktobru, međutim, sa hladnijim danima koje donosi novembar, neminovan je skok broja novozaraženih koronavirusom, ocenio je epidemiolog Branislav Tiodorović za Blic.

Prema poslednjem izveštaju Ministarstva zdravlja, koronavirusom se u Srbiji zarazilo još 65 osoba. Krizni štab je na poslednjoj sednici doneo odluku o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa u zatvorenom prostoru, ali nije dozvolio održavanje masovnih događaja poput sportskih, sajamskih…

„Od našeg opreza zavisi koliko će to (skok broja novozaraženih) biti i zato smo odlučili da i dalje ne dozvoljavamo velika okupljanja i da samo postepeno ublažimo mere“, rekao je Tiodorović.

„Rizik će se povećati sa zahlađenjem, u novembru i decembru, i tad je moguće očekivati porast broja obolelih. Ako stanovništvo bude disciplinovano kako je to bilo do sada, onda taj broj neće biti drastično veliki. A zaslugu za ovakvu stabilnu situaciju snosi onaj ogroman broj stanovništva koji je disciplinovano primenjivao mere. Ako bude sve ispoštovano, onda možemo imati blago povećanje, jer je ono neizbežno u zatvorenim prostorima. Svakako imamo i povećan rizik i sa početkom fakulteta, ali se nadamo da će akademska zajednica to dobro organizovati“, rekao je Tiodorović.

Da treba biti oprezan, upozorava Tiodorović.

„Trebalo bi da budemo svesni da mi u ovom trenutku imamo izvanredan rezultat, imamo jedva sedam obolelih na 100.000 stanovnika, samo je od nas bolji Kipar. Svi su sa daleko lošijim rezultatom, počevši od Crne Gore koja ima 522 na 100.000, što je svrstava na prvo mesto liste Evropskog centra za kontrolu bolesti od svih zemalja regiona i drugo generalno, posle Izraela“, objasnio je Tiodorović.

„Ako pogledamo dalje region, tu je Hrvatska sa 80 na 100.000, Severna Makedonija je nešto bolja sa 42 na 100.000 stanovnika, Bugarska sa 45 na 100.000. Rumunija ima 23 miliona stanovnika, kod njih je 94 na 100.000 stanovnika. Treba biti svestan situacije da smo mi okruženi zemljama koje imaju veliku stopu obolevanja i može se desiti lako prelivanje jer su naše granice otvorene“, poručio je epidemiolog.

2 KOMENTARA

Comments are closed.