“U nekim zemljama EU cenzus je dva odsto, u nekim ga nema… Manji cenzus je motiv za manje stranke…”

0
BETA/EMIL VAS

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da bi spuštanje izbornog cenzusa bilo motiv za neke manje stranke da izadju na izbore, kako bi probale da se nadju u parlamentu, jer im je pet odsto nedosnižno tako da im odgovara cenzus od tri odsto.

“Da li će to biti motiv za većinu stranka ne mogu da govorim u njihovo ime”, rekao Ljajić, za Radio televiziju Srbije, na pitanje da li bi spuštanje cenzusa moglo da utiče na stranke koje su najavile bojkot izbora.

Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije, rekao je da su rešenja u drugim zemljama raznolika, pa je tako u nekim zemljama Evropske unije cenzus dva odsto, u nekim ga nema, već se mesta u parlametnu dele po broju dobijenih glasova gradjana, dok je u Turskoj deset odsto.

Prema njegovim rečima, stepenasti cenzus doveo bi do ukrupnjavanja političke scene i uozbiljavanja jer bi se više pazilo kakvi se kandidati stavljaju na izborne liste.

Na pitanje o inicijativi da u Srbiji nedelja bude neradni dan, on je rekao da se sprovodi istraživanje, ankete sa poslodavcima, potrošačima i radnicima, navodeći da u trgovini radi 300.000 ljudi.

“Odluka neće biti populistička i neće zavisiti od politike, već od struke”, rekao je Ljajić,  navodeći da se mora sagledati ekonomski ugao takve eventualne odluke.

(Beta)