U Kini danas 15 zaraženih koronavirusom, najmanje od izbijanje epidemije

0
Beta - Park Dong-joo/Yonhap via AP

Broj novozaraženih od koronavirusa u jednom danu u Kini pao je na 15, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja, što je najniži broj od početka objavljivanja statistike sredinom januara.

Među tim novim slučajevima zaraze šest osoba je došlo u zemlju iz inostranstva što ukazuje na novi izazov za kineske sanitarne vlasti koje su uspele da zaustave širenje epidemije na svojoj teritoriji.

Pored toga 11 osoba je umrlo u poslednja 24 časa, i to je najniži broj od 24 januara. Ukupno je do sada u Kini umrlo 3.169 ljudi, daleko najviše na svetu.

U Vuhanu, epicentru epidemije bolesti COVID-19 gde se virus pojavio u decembru, novozaraženih je samo osam. To je prvi put da je taj broj pao ispod deset od početka brojanja u januaru.

Sa primetnim poboljšanjem konstatovanim poslednjih nedelja vlasti su počele da ublažavaju restrikcije uvedene za 56 miliona stanovnika provincije Hubej, čiji je Vuhan glavni grad.

Većina gradova je bila izolovana od kraja januara. Međutim zdrave osobe u lakše pogođenim oblastima sada mogu da putuju unutar granica provincije.

Takođe je više firmi dobilo dozvolu da postepeno nastavi svoje aktivnosti u Vuhanu i u ostatku provincije Hubej.

Iako je epidemija takoreći savladana u Kini, kao što je ove nedelje rekao predsednik Si Đinping, ona je i dalje snažna na drugim mestima posebno u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji. I Kina strahuje od dolaska zaraženih ljudi na njenu teritoriju.

Sa šest novih “uvezenih” slučajeva iz inostranstva objavljenim danas, ukupan broj takvih slučajeva u zemlji je 85.

U nastojanju da se sa tim izbori Peking je juče objavio da će svi koji dolaze u glavni grad Kine iz neke druge zemlje, koja god da je, biti stavljeni u obavezan karantin od 14 dana.

U Kini su od novog korona virusa zaražene ukupno 80.793 osobe.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus