U Južnoj Koreji novi slučajevi zaraze, Tramp u SAD-u želi manje testiranja na virus

0
Foto: Profimedia

Južna Koreja je registrovala danas 48 novozaraženih korona virusom koji prete da ugroze oporavak te zemlje, dok je u SAD-u predsednik Donald Tramp rekao svom kabinetu da smanji testiranje kako bi se izbegle nezahvalne statistike koje pokazuju porast infekcija.

Polovina novozaraženih u Južnoj Koreji registrovana je u Seulu, 10 od njih u prestonici Tedžonu, što sugeriše da se virus sve više širi što se mere ograničenja više smanjuju.

Južnokorejski zvaničnici oklevaju sa sprovođenjem rigoroznijih mera fizičkog distanciranja kako ne bi oštetili već krhku ekonomiju.

U SAD-u, na skupu u Oklahomi u okviru predsedničke kampanje, Donald Tramp je izjavio da je rekao svojoj administraciji da smanji testiranje na virus i da je testirano oko 25 miliona ljudi što je dovelo do registrovanja više slučajeva.

„Kada radite testiranje u toj meri, naći ćete više ljudi, naći ćete više slučajeva“, rekao je Tramp na skupu u Oklahomi i dodao da je zamolio administraciju da umanji testiranje.

Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD-a i verovatno rival Trampa na predstojećim izborima u novembru, optužio je u svojoj kampanji Trampa da „politiku stavlja ispred sigurnosti i ekonomskog blagostanja američkog naroda“.

U saveznoj državi Arizona u Americi, registrovano je 3,109 novozaraženih, malo manje od rekordnog broja u petak, dok je u državi Nevada zabeležen rekord od 445 novozaraženih.

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, od posledica korona virusa u Americi je do sada umrlo oko 150.000 ljudi.

(Beta-AP)