U Japanu pogubljen prvi stranac u poslednjih desetak godina: Smrtnu kaznu vešanjem čeka još oko 120 zatvorenika

0
Foto: Profimedia

U Japanu je u četvrtak pogubljen 40-godišnji Kinez, osuđen za ubistvo četvoročlane porodice, a to je prvo pogubljenje stranca od kad je počelo otkrivanja detalja kazni 2007. godine, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Vei Vei počinio je ubistva 2003. uz dva saučesnika, takođe Kineza. Druga dvojica pobegla su u Kinu, gde su uhapšena. Jedan je pogubljen 2005. u Kini, drugi je dobio doživotnu zatvorsku kaznu, objavili su mediji.

Japan je jedna od samo dve države iz grupe razvijenih država G7 koje su zadržale smrtnu kaznu – uz Sjedinjene Američke Države – i velika većina javnosti to podržava.

Smrtna kazna u Japanu izvodi se vešanjem. Osuđenicima se ne govori dan egzekucije, do jutra onog dana kad će kazna biti izvršena.

Smrtnu kaznu čeka oko 120 zatvorenika.

Prošle godine, 15 ljudi je pogubljeno – što je najveća brojka u poslednjoj dekadi – uključujući 13 bivših članova kulta Sudnjeg dana Aum Shinnrikyo, koji su osuđeni zbog izvođenja napada sarinom u tokijskoj podzemnoj železnici.

Pogubljenje u četvrtak je 39. otkad se premijer Šinzo Abe vratio na vlast 2012, prema ministarstvu pravosuđa, prenosi N1.

Pre 2007. godine nije se objavljivao identitet pogubljenih zatvorenika.