U Japanu je za mesec dana više osoba izvršilo samoubistvo nego što je tokom cele godine preminulo od posledica koronavirusa

0
Foto Profimedia

Eriko Kobajaši je četiri puta pokušala da se ubije. Prvi put imala je samo 22 godine i stalni posao u izdavaštvu koji nije mogao da joj pokrije troškove za kiriju i najneophodnije, piše CNN.

„Bila sam siromašna“, kaže Kobajaši, koja je potom provela tri dana onesvešćena u bolnici.

Sada ima 43 godine i piše knjige o izazovima sa kojima se suočavala. Ima i dobar posaou nevladinoj organizaciji. Ali, koronavirus sada vraća frustracije koje su nju mučile.

„Plata mi je bila smanjena i nisam mogla da vidim svetlo na kraju tunela“, rekla je.

Stručnjaci sada upozoravaju da bi pandemija mogla da dovede do krize u mentalnom zdravlju. Masovna nezaposlenost, društvena izolacija i anksioznost uzimaju maha.

U Japanu zvanične statistike pokazuju da su samoubistva uzela viđe života u kotobru nego kovid19 od početka godine.

Broj samoubistava u Japanu je u oktobru skočio na 2.153. Zaključno sa petkom Japan je zbog koronavirus izgubio 2.087 osoba.

„Mi čak nismo imali zatvaranje, a uticaj kovida je minimalan u poređenju sa drugim zemljama… ali ipak vidimo povećanje broja samoubistava“, kaže Mičiko Ueda, profesor sa Waseda univerziteta u Tokiju. „To upućuje da bi druge zemlje mogle da dožive sličan rast samoubistava u budućnosti.“