“U januaru očekujemo i kinesku vakcinu protiv korone…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(Beta) – Državni sekretar u Ministarstu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da još uvek nema konkretnih informacija kada će u Srbiju stići vakcina protiv kovid-19 kineskih proizvođča, ali da očekuje da će tokom januara više hiljada doza biti na raspolaganju.

On je gostujući na TV Prva naveo da će dolaskom kineske vakcine Srbija postati “jedna od retkih zemalja koja će na raspolaganju imati tri kvalitetne vakcine od tri različita proizvođača”.

“Što se tiče Fajzera, imamo potpisan ugovor na 1,8 miliona doza do kraja 2021. godine. Dobio sam informaciju od beogradske filijale Fajzerove firme da ćemo dobijati na nedeljnom nivou kontigente od po 20.000 (doza)… Što se tiče ruske vakcine, imamo čvrsta obećanja, ugovor je potpisan za dva miliona u 2021. godini, a u drugoj polovini januara oko 500.000 doza Sputnjika V”, kazao je Đerlek.

Đerlek je naveo da će građani moći da biraju vakcinu, ali da će to zavisiti i od količine vakcina koje će biti na raspolaganju.

On je dodao i da bi najbolje bilo da se vakciniše oko 3,2 miliona građana kako bi se stekao kolektivni imunitet.

“Operativni plan imunizacije je u tri faze. Minimum koji bi trebalo da vakcinišemo je 1,4 miliona ljudi, a neki optimum ili eto blizu maksimuma je oko tri miliona. Na taj način bismo stekli kolektivni imunitet oko 80 odsto i to bi bilo sasvim dovoljno da kažemo da smo se oslobodili kovid-19”, rekao je Đerlek.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!