U izveštaju Pentagona se tvrdi da “raste ruski uticaj u Srbiji”, a Dačić kaže da je to “moglo da se piše i pre 100 ili 200 godina”: Šta to znači “rupa u tepihu”?

2
Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbiju interesuje njen nacionalni, državni interes i da je spremna da sarađuje sa svima koji te interese poštuju, a na pitanje o navodima iz izvešataja Pentagona da ruski uticaj u Srbiji raste od dolaska Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na vlast i da je Srbija sve više u ruskom zagrljaju, Dačić je rekao da Srbija “traži strateška partnerstva i bratske zagrljaje” što, kako je dodao, ne znači da ju je neko uzeo pod kontrolu.

“Naše su ruke otvorene za zagrljaje, samo fale ruke koje bi se grlile sa nama”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamenikom šefa ruske diplomatije Aleksandrom Gruškom.

On je rekao da je i “pre 100 ili 200 godina” moglo da se piše o jakom uticaju Rusije u Srbiji dodajući da Srbija “ne radi ni protiv koga već za sebe” i da nije ničiji privezak, preneo je N1.

Zapadni mediji prethodno su objavili izveštaj Pentagona u kom se ocenjuje da je Srbija najpopustljivije okruženje na Zapadnom Balkanu, kada je reč o ruskom uticaju.

“Jedina rupa na tepihu koju je potrebno pritisnuti”, glasi objašnjenje u izveštaju Pentagona za poziciju koju, u odnosu na region, zauzima Beograd prema Moskvi.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da, kao diplomata, ne komentariše tekst koji nije čitao.

Posle razgovora sa Dačićem, on je ocenio da je rusko-srpska agenda veoma pozitivna i da se Rusija zalaže za to da Balkan bude mirno, stabilno područje Evrope.

“Naša vojno-tehničlka saradnja ne krši međunarodne norme”, dodao je Gruško.

Pentagonov izveštaj pokazuje i da se saradnja Srbije sa Rusijom u vojnom smislu mnogo unapredila od dolaska Srpske napredne stranke na vlast.

Na pitanje o navodnom izvozu srpskog oružja u Ukrajinu, Ivica Dačić je rekao da Srbija nikada nije dala dozvolu, niti izvozila oružje u Ukrajinu, niti u zemlje sa crne liste.

“A da li ima nekih trgovanja van Srbije, to mora da se ispita”, dodao je Dačić.

Povodom navoda da je srpsko oružje završilo u rukama boraca islamske države, Dačić je rekao da “Srbija nema šta da krije” i da je “sve transparentno”.

Predavač na Univerzitetu “Džons Hopkins” u Vašingtonu Edvard Džozef rekao je da izveštaj Pentagona pokazuje da se “odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promeniti”, posebno “zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama”.

Pentagon konstatuje da je saradnja SAD sa našom zemljom u oblasti odbrane i dalje komplikovana zbog težnji Srbije da ostane vojno neutralna i da ne pristupa vojnim savezima.

“Svi ti pritisci, rezolucije i deklaracije govore sve ono što ja saopštavam svakog dana, a to je da je pozicija Srbije sve snažnija”, rekao je predsednik Srbije, a preneo Blic.

“Pritisci sa raznih strana govore u prilog tome koliko je naša neutralna pozicija čvrsta. Neće u moje ime donositi odluke niko ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ni u Moskvi, niti bilo gde drugo”, rekao je Vučić.

On je dodao i da će Srbija nastaviti da sarađuje sa svetom, kao i da će uskoro sa “američkim prijateljima” biti potpisani važni ugovori za izgradnju koridora nedaleko od Kragujevca, te da ide u Soči na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Inače, jedan od glavnih povoda za kreiranje takvog izveštaja Pentagona je nedavna zajednička vojna vežba srpskih i ruskih snaga.

2 KOMENTARA

  1. Ја бих био срећнији када би на основу тог повећаног утицаја, рецимо, добили јефтијији гас и нафту, а што је могуће, бар о томе говори пример Белорусије, него следећих 30 година чекања уласка, пред “отвореним” вратима ЕУ.

  2. Samo imbecil ne bi shvatio kakve ce posledice i poteze stetne po Srbiju i nase politicare,posebno AV u narednom periodu povuci USA administracija. Posle cemo se drzati za glavu. Opet ce za sve biti krivi Masoni,Moroni,Vatikan i Amebe.

Comments are closed.