U Iraku pucaju pravim mecima na demonstrante: Blokirani putevi, zapaljena borbena vozila i veliki broj ranjenih

0
Foto: Profimedia

Iračke snage bezbednosti ubile su pet osoba i ranile više od 70 kada su otvorile vatru kako bi rasterale antivladine proteste blizu jedne od najvećih iračkih trgovačkih luka, prenosi BBC.

Snage bezbednosti koristile su prave metke kako bi rasterale demonstrante, koji su pokušali da blokiraju ulice prema luci Um Kasr u naftom bogatoj pokrajini Basri, naveli su očevici za DPA. Oni tvrde i da su dva vojna vozila zapaljena.

Luku udaljenu oko 550 kilometara južno od Bagdada, demonstranti su blokirali više puta od početka protesta u Iraku početkom oktobra. U pitanju je najveća iračka trgovačka luka, preko koje Irak uvozi žito, biljna ulja i šećer.

U južnom Iraku na stotine demonstranata palilo je gume i blokiralo puteve u pokrajini Basra, zbog čega vladini zvaničnici nisu mogli da dođu na posao. Iračke snage bezbednosti pucale su tokom noći na demonstrante i ranile najmanje 24 osobe u šiitskom svetom gradu Karbali, kako bi sprečile demonstrante u nameri da dođu do sedišta lokalnih vlasti. Demonstranti traže ostavku vlade, raspuštanje parlamenta i promenu političkog sistema države koji je formiran 2003. posle američke intervencije.

Prema zvaničnim podacima, oko 330 osoba, većinom demonstranta, poginulo je od početka protesta.