U Iraku najviše zaraženih u jednom danu od početka epidemije: Zdravstveni sistem pred kolapsom

0
Foto: Profimedia

Iračko ministarstvo zdravlja objavilo je danas da je zabeležen 3.841 slučaj novozaraženih koronavirusom u poslednja 24 časa što je rekordan broj od kada se pojavio prvi slučaj zaraze u februaru.

Sa novozaraženim ukupan broj slučajeva zaraze u zemlji je porastao na 164.277, od kojih je preminula 5.641 osoba, a 117.208 je izlečeno, pokazuju zvanični podaci.

Kako su se nizale mere izolacije, zatim delimično popuštanje mera i uvođenje više ili manje dugog policijskog časa broj zaraza stalno polako raste.

Irak je prvo bio skoro pošteđen, a sada je jedna od zemalja Bliskog istoka najteže pogođenih pandemijom, mada je i dalje daleko od svog velikog suseda Irana, gde je zabeleženo više od 300.000 slučajeva i oko 18.000 preminulih.

Zemlja koja se 1980-ih ponosila svojim zdravstvenim sistemom sada ima zastarele bolnice, opremu, i slabo obučene kadrove. Budžet za zdravstvo nije ni dva odsto iako je Irak jedna od zemalja najbogatija u nafti.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji Irak ima 14 bolničkih kreveta za 10.000 stanovnika, prema recimo 60 u Francuskoj.

(Beta)