U Indiji skoro četiri miliona zaraženih koronavirusom. Stručnjaci istraživali da li su umanjivali broj smrtnih slučajeva…

0
Beta - AP Photo/Anupam Nath

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji porastao je za dodatnih 83.341 i ta zemlja je sa više od 3,9 miliona inficiranih blizu ukupnom broju Brazila, drugom na svetu.

Brazil je potvrdio više od 4 miliona infekcija, dok Sjedinjene Države imaju više od 6,1 miliona zaraženih ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Indijsko ministarstvo zdravlja prijavilo je danas 1.096 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, pa je ukupan broj umrlih od početka izbijanja pandemije 68.472.

Indijska stopa smrtnosti od 1,75 odsto znatno je ispod globalnog proseka od 3,3 odsto, saopštilo je ministarstvo. Stručnjaci su istraživali da li su neke indijske države umanjile broj smrtnih slučajeva.

U Indiji je samo u avgustu registrovano skoro 2 miliona slučajeva korona virusa. Pune, Mumbaj, Nju Delhi i Čenaj su najteže pogođeni gradovi, ali nova žarišta i dalje dovode do povećanja broja obolelih u ruralnim oblastima.

U zemlji sa 1,4 milijarde ljudi, samo ona mesta koja su najviše pogodjena virusom ostaju zaključana.

Na pijacama i drugim javnim prostorima su ogromne gužve a mere poput maski i socijalnog distanciranja se uglavnom ne primenjuju.

Opravdavajući ukidanje ograničenja zaključavanja uprkos porastu infekcija, ministar zdravlja je rekao da su povećani kapaciteti za testiranje.

“Iako su životi važni, životni resursi su podjednako važni”, rekao je on.

Indijska ekonomija je pala za 23,9 odsto u tromesečju od aprila do juna, što je njen najveći pad u najmanje 24 godine.