U Hrvatskoj četvoro ozdravilo, ukupno 65 potvrđenih slučajeva koronavirusa, kazna za kršenje izolacije 1.000 evra

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je potvrđeno još devet slučajeva zaraze korona virusom, pa je dosad ukupno 65 obolelih, od kojih je četvoro ozdravilo, rekao je jutros ministar zdravstva Vili Beroš.

“Epidemiloška slika je u datim okolnostima dobra i nastojaćemo sve da ostane takva i dalje. Izvesno je, međutim, da će broj novooblelih rasti”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu.

On je naglasio da Hrvatska radi sve ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacije kako bi epidemiološka slika bila što bolja, poput adekvatnog broja testiranih, u skladu s preporukama struke, vodi računa o izolacijama, posebno karantini i ima vrlo brzu reakciju kada su u pitanju kontakti zaraženih.

Beroš je rekao da je ulaskom virusa u zdravstveni sistem Hrvatska podigla nivo zdravstvene zaštite na viši nivo, bez obzira što još nema jasnih znakova lokalne transmisije bolesti.

Ministar je ponovo apelovao na starije od 65 da ostanu kod kuće i najavio da će Štab organizovati da oni dobiju sve što im je potrebno.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je dosad dojavljeno o 530 slučajeva kršenja samoizolacije, a utvrđene su 93 osobe koje će zbog toga biti kažnjene. 

Državni inspektorat ranije je objavio da je prva kazna za nepridržavanje odluke o samoizolaciji 8.000 kuna (1.050 evra), a u slučaju da se samoizolacija više puta krši, one drastično rastu i do 120.000 kuna (16.000 evra). 

(Beta)