U Hrvatskoj 20 više oporavljenih nego zaraženih, tri osobe preminule

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa novoobolelih od koronavirusa 37, oporavljenih 57 i troje preminulih, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Sada je u Hrvatskoj ukupno 1.741 potvrđeni slučaj zaraze, oporavile su se 473 osobe, a preminulih je 34. Na respiratoru se nalazi 31 pacijent.

Direktorka zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla je na konferenciji za novinare da su sva tri pacijenta koja su preminula u poslednja 24 časa imala više pridruženih bolesti.

Ona je precizirala da je u KBC Split preminula 98-godišnjakinja, u Zagrebu 73-godišnjak i u Dubrovniku 74-godišnji štićenik doma za starije.

Od juče je testirano 897 osoba, a ukupno od početka epidemije njih 19.256, dok je u samoizolaciji 15.059 osoba.

Na pitanje o eventualnim sankcijama za sveštenike SPC u Daruvaru i Pakracu zbog liturgija kojima su prisustvovali i vernici, uprkos zabrani okupljanja, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da će nadležni “izvršiti uvid šta se stvarno dogodilo”.

Upitan o produžavanju mera u suzbijanju epidemije, pa i mogućnosti da one budu ublažene, Božinović je ocenio da još nije vreme za popuštanje.

“Kao što smo više puta rekli, nama treba jedno vreme, struka obično insistira pet do sedam dana da imamo smanjenje broja obolelih, da bismo mogli promišljati o popuštanju”, dodao je Božinović.

On je, međutim, istakao da se situacija analizira na dnevnoj bazi i da se razmišlja i o ekonomskim implikacijama i svemu što čini život van borbe s koronavirusom. Božinović je naglasio da treba sačuvati pozitivnu epidemiološku situaciju. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus