U EU počela vakcinacija: Od jutros vakcinu primaju zdravstveni radnici, starije osobe i pojedini političari

0
Foto Profimedia

(Beta-AP) – Zemlje Evropske unije zvanično su započele koordinisani proces vakcinacije protiv kovida 19, a prednost među populacijom od skoro 450 miliona ljudi, imaju najranjivije grupe koje su jutros prve vakcinisane.

Od jutros vakcinu primaju zdravstveni radnici, starije osobe i pojedini politički lideri kako bi uverili javnost da su vakcinacije bezbedne.

U Pragu se vakcinisao češki premijer Andrej Babiš i poručio „Nema razloga za brigu“. 

U Rimu je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, ispred bolnice gde pet lekara i medicinskih sestara čeka da primi vakcinu, rekao da početak vakcinacije u EU daje nadu za kontinent, ali da gradjani još nekoliko meseci moraju da se pridržavaju mera i da budu pažljivi i odgovorni.

Vakcine, koje su razvili nemački BioNTek i američki Fajzer u petak su iz Belgije počele da stižu u super hladnim kontejnerima u bolnice EU. 

U 27 država EU potvrdjeno je najmanje 16 miliona slučajeva kovida 19 i više od 336 hiljada smrtnih slučajeva.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je juče u video obraćanju poručila da je početak vakcinacije „dirljiv trenutak jedinstva i uspešna priča EU“.

U medjuvremenu, prvi slučajevi nove vrste korona virusa koja se brzo širi, a pojavila se u Londonu i južnoj Engleskoj, otkrivena je u Francuskoj i Španiji.

Nemačka farmaceutska kompanija BioNTek uverena je da je njena vakcina efikasna i protiv nove vrste korona virusa, ali je rekla da su potrebne dalje studije kako bi bili potpuno sigurni.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500