U eri neotesanaca, trezveni i normalni holandski premijer

Piše Tomas Erdbrink, Njujork tajms na srpskom

2
"Staromodni Holanđanin" zadržao je svoju popularnost i u pandemiji. Fotografija: Robin Van Lonkhuijsen/ANP, via Agence France-Presse — Getty Images

On voli da na posao dolazi biciklom. A ako mu se baš žuri, onda će sesti u svoj matori „saab“, parkiran ispred skromnog stana u Hagu. On plaća svoju kafu i stoji u redu kao i svi drugi. Na rejv festivalu, igra sa drugim posetiocima. U eri neotesanih populista koji ne obraćaju pažnju na zakone i običaje, Mark Rute (53), holandski premijer i jedan od najdugovečnijih evropskih lidera, čvrsto veruje u igranje po pravilima.

Retki su oni koje je iznenadila Ruteova izjava da, u skladu sa propisima donetim za sprečavanje širenja koronavirusa, nije u jednom staračkom domu posetio svoju 96-godišnju majku, nekoliko nedelja pre njene smrti.

U to vreme, u Britaniji su svi pričali o Dominiku Kamingsu, prvom savetniku premijera Borisa Džonsona, koji je vozio 420 kilometara da vidi roditelje, tokom karantina. Jaroslav Kačinjski, čelnik vladajuće partije u Poljskoj, išao je na groblje iako je to bilo zabranjeno. U Sjedinjenim Državama, predsednik Donald Tramp širio je lažne optužbe o ubistvu, nipodaštavao svoje rivale, igrao golf i dosledno odbijao da nosi masku.

Premijer Rute je 25. maja izdao kratko saopštenje. Naveo je da je njegova majka Mike Rute-Diling preminula dve sedmice ranije. U skladu sa holandskim propisima, mogao je da ostane s njom te poslednje noći, naveo je kasnije njegov kabinet. Nekoliko sati posle njene smrti, izašao je pred novinare da priča o koronavirusu i održao jedan sastanak.

Postoji jedna izreka koja opisuje holandsku kulturu: „doe maar gewoon“, ili „samo budi normalan“. Tom-Jan Meus, politički kolumnista dnevnog lista NRC Handelsblad, objašnjava da ova izreka opisuje i premijerovu ličnosti.

„On je staromodni Holanđanin. Nema tu mnogo frke.“

Rute predvodi Narodnu partiju slobode i demokratije, stranku desnog centra. On nije oženjen i ne brine mnogo o svom političkom imidžu, kažu oni koji ga poznaju.

„On je najtrezveniji od svih evropskih lidera“, kaže Diderik Samsom, bivši predsednik Laburističke partije. „Ne poseduje mnogo toga, apsolutno ga ne zanimaju materijalne stvari i doslovno živi za svoj posao, 24 sata, sedam dana u nedelji.“

Njegov zdravorazumski pristup politici omogućio mu je i da Holandiju skrene sa dobro utvrđene putanje države blagostanja. Izbori se održavaju narednog marta, a Ruteova popularnost znači da će verovatno osvojiti i četvrti četvorogodišnji mandat.

Nijedna stranka nema većinu u parlamentu, tako da je kompromis u pravljenju koalicija obaveza. To je toliko uvreženo da ima i svoj termin: „poldermodel“. Polder je „zemlja od mora oteta“, pa se ova kovanica oslanja na srednjovekovno holandsko društvo, koje se ujedinilo da se podignu brane i kanali i omogući život.

„To je stvorilo jedan kolektivistički instinkt, pošto su svi morali da rade zajedno – inače bi nas more potopilo“, kaže Rasel Šorto, Amerikanac koji je napisao istoriju Amsterdama.

„Slično tome, poldermodel veoma ceni konsenzus. A ako imate na umu da postoji desetak političkih partija, i da je Mark Rute na vlasti već deset godina, jasno je da je pokazao da je majstor stvaranja i održavanja konsenzusa.“

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 11. juna

2 KOMENTARA

Comments are closed.