U dva sata i 30 minuta iza ponoći izmenjen je Zakon o slobodi veroispovesti: Skupština Crne Gore usvojila izmene Zakona, na sednici nije bilo poslanika opozicije…

0
Foto: Profimedia

Parlament Crne Gore usvojio je, dva i po sata posle ponoći, izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti. Za to je glasao 41 poslanik vladajuće većine.

Opozicija nije prisustvovala sednici, usvajanje izmena spornog zakona propraćeno je aplauzima poslanika, a u izmene tog Zakona uvrštena su i dva amandmana GP URA.

Nakon što je Skupština usvojila izmene Zakona, premijer Zdravko Krivokapić poručio je da je to pobeda pravne države i naroda.

“Uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona ove zemlje od strane opozicije, Skupština Crne Gore večeras je usvojila izmjene Zakona o slobodi veroispovesti. Tako je, nakon godinu dana, ispravljena nepravda, koju je bivši režim hteo da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao ostalu imovinu Crne Gore, koju je krčmio tri decenije”, naveo je Krivokapić.

“Sada su sve verske zajednice, kako tvrdi bez izuzetka, jednake pred zakonom”, dodao je on.

Takođe je napisao kako je “ovo pobeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 meseci.

“Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Prethodno su poslanici raspravljali o izmenama Zakona o slobodi veroispovesti.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je rasprava o izmenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmene.

“Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se verski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vernika, ali i prava veernika drugih veroispovesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost”, rekao je Leposavić. 

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da pokušaj opstrukcije Državne izbnorne komisije (DIK) nešto što istorija crnogorskog, evropskog i svetskog parlamentarizma ne pamti.

Bečić je naveo da je DIK obavestio da nije u mogućnosti da dostavi izveštaj o verifikaciji mandata jer nije dobio potreban broj glasova članova DIK-a. Podsetio je na član 104 Zakona o izboru poslanika i odbornika, prema kojem, ako poslanik podnese ostavku, mandat dobija sledeći na izbornoj listi. 

Parlament Crne Gore nije podržao izbor Lidije Vukčević za vrhovnu državnu tužiteljku, dok je za Danijelu Marković glasalo 27 poslanika, što nije bilo dovoljno za izbor.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500