U Crnoj Gori ništa novo: Đukanović opet na čelu DPS-a, citirao i Nelsona Mandelu

1
Fotografija: Profimedia

Milo Đukanović i nakon Osmog kongresa Demokratske partije socijalista ostaje na stranačkom tronu na kome sedi još od 1998. godine, vremena rascepa, kada je njen dotadašnji predsednik Momir Bulatović formirao Socijalističku narodnu partiju. Zamenik Đukanoviću u narednom četvorogodišnjem periodu biće Duško Marković, aktuelni predsednik Vlade Crne Gore, prenele su Novosti.

Đukanović je saopštio da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku i da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

– DPS ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitna “Crnogorska pravoslavna crkva”. Primarni interes je snaženje državnog identiteta Crne Gore. I to mora biti mnogo više nego do sada odgovornost svih državnih institucija. DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identiteta, i zato se protivimo svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta. Najveća je obaveza vladajućih subjekata na ovu osetljivu temu da vodimo tolerantan dijalog sa svima. Zakon o veri nam treba da uredimo odnose između države i crkve. Nije cilj da se menjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da proveri da li su ti odnosi pretrpeli nelegalne promene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji – kazao je Đukanović citirajući Nelsona Mandelu koji je rekao: “Uvek izgleda nemoguće, dok se ne uradi”.

– Kao da se to odnosilo na Crnu Goru, dodao je Đukanović.

1 KOMENTAR

  1. Nije Milo svetac, a bolji je u svakom pogledu od ovog vašeg gospodara, ako ništa drugo, ovaj Milo bar izgleda kao čovek

Comments are closed.