U Crnoj Gori izglasan zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

1
Foto: Profimedia

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola izglasan je danas je u Skupštini Crne Gore, prenose podgoričke Vijesti.

Za usvajanje Predloga zakona o istopolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika.

Iz organizacije LGBTI forum progres, usvajanje zakona su ocenili kao istorijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona”, rekli su iz organizacije.

“Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, kao i celokupna zajednica koju okupljamo, pozdravlja usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan”, dodali su.

Oni su saopštili da činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

“Ovo je nesaglediv pomak napred za crnogorsko društvo, na naročitu radost celokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primena ovog zakona u praksi – što je sledeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba”, rekli su iz organizacije.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres-a je rekla da, iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, ona i dalje zabrinuta zbog aktuelne situacije u Crnoj Gori.

“Želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo. Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svedočimo, a koja nas podsećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki”, rekla je Jokić. 

Džon M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar je rekao da je osećaj neopisiv, ali da je put do suštinske jednakosti dugačak.

“Osećaj da su, od danas, ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak napred u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo”, rekao je Barac.

“Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide napred. Nadam se da će institucije opravdati poverenje i dosledno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo”, dodao je Barec.

1 KOMENTAR

Comments are closed.