U Češkoj rekordan broj novozaraženih, a lekari u sukobu mišljenja: Da li treba popustiti mere ili ne

0
Foto: Profimedia

U Češkoj je s 506 novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom oboren dnevni rekord od 377 zaraženih od 27. marta, saopštilo je danas Ministarstvo zdravstva.

Broj pozitivnih slučajeva od početka pandemije porastao je tako u petak u Češkoj na ukupno 21.551, od čega je umrlo 411 ljudi, oko tri četvrtine se izlečilo. Takozvanih aktivnih slučajeva je 5.078. Od toga je u bolnicama 108 pacijenata sa COVIDOM-19, među njima 22 na odeljenjima intenzivne nege.

Iako se dnevni priraštaj od početka avgusta kreće ili prelazi granicu koju su ranije češki epidemiolozi označavali za kritičnu – 300 do 400 novih slučajeva dnevno, češki epidemiološki tim umiruje javnost jer je sada, krajem leta, epidemiološka situacija drugačija pošto je manji broj hospitalizovanih nego u proleće, a daleko sporije raste i broj umrlih.

Ni sami češki epidemiolozi u timu Vlade nisu mogli da se slože da li od 1. septembra, kada počinje školska godina, treba preduzeti energičnije mere.

Tako je ministar zdravstva, Adam Vojteh, u sredu prvo najavio da se zaštitne maske vraćaju kao obaveza ne samo za javni prevoz nego i za radnje i škole tokom odmora između časova, ali i u restorane. Potom je premijer Andrej Babiš rekao da mu se to “ne sviđa” i da mu nisu jasni izuzeci, te je narednog dana ministar odustao od obaveze korišćenja zaštitnih maski.

“Te stručne grupe su imale različita mišljenja. Grupa za popuštanje restrikcija na čelu sa doktorom Madarom je imala ekstremni stav, to je izgleda bio njegov predlog. Klinička grupa, profesor Černi je bila protiv. Grupa za laboratorije, docent Hajduk je isto bila protiv”, objasnio je juče konfuziju oko pooštravanja mera Babiš.

Premijer je upozorio da se, mada primarni cilj jeste zaštita zdravlja, ne sme zbog toga uništiti društveni, kulturni i ekonomski život zemlje.

“Naravno, tu je i ekonomski aspekt. Više nije kao u vreme prvog talasa kada smo uradili sve što su rekli epidemiolozi. Kada smo popuštali restrikcije dali smo sebi pravo da imamo i drugačija mišljenja, da na to više gledamo sa ekonomske strane, a tako je i danas”, rekao je premijer.

Mere će se u Češkoj pooštravati i popuštati prema “korona semaforu” i to ne generalno, nego lokalno, pošto su neki delovi Češke označeni belom bojom koja znači da u tim regionima nema rizika, zelenom – s malim rizikom, narandžastom – s povećanim rizikom i crvenom – s visokim rizikom.

Ministarstvo zdravstva je na “korona semaforu” za Evropu od ponedeljka, 24. avgusta, Španiju prebacilo među “crvene zemlje” visokog rizika.

Iako je za neke članice EU rizična postala i Hrvatska, češke vlasti zadržale su je na listi bezbednih zemalja.

Čehe koji se vraćaju s letovanja u Hrvatskoj, Ministarstvo zdravstva samo je apelom upozorilo da se, posebno ako su bili učesnici nekih masovnijih skupova, po povratku drže podalje od drugih ljudi koliko je to moguće i da ne idu na skupove u Češkoj, kao i da prate svoje zdravstveno stanje i hitno obaveste svog lekara ako primete neki od simptoma.

(Beta)