U BiH dokazan prvi slučaj prenosa korona virusa sa čoveka na psa

0
Profimedia/Ilustracija

 (Beta) – U BiH je dokazan prvi jednostrani prenos korona virusa s čoveka na kućnog ljubimca.

Veterinarski fakultet u Sarajevu kaže da je to samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da je primarni prenos sa čoveka na čoveka, kao i da je prenos na životinje „incidentna situacija“.

Dekan tog fakulteta, Muhamed Smajlović, izjavio je novinarima da je istraživački tim fakulteta dokazao jednostrani prenos kovida-19 s čoveka na kućnog ljubimca.

Šef laboratorija Veterinarskog fakulteta za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, Teufik Goletić, potvrdio je da su PCR dijagnostikom utvrdili prvi slučaj infekcije psa.

On je naveo da su, pošto je utvrđeno da je životinja pozitivna na kovid-19, informisali vlasnika i uputili ga na kliniku Veterinarskog fakulteta.

„Reč je o jednom nalazu koji nas svrstava uz bok zemalja kao što Holandija, Danska, Francuska, Španija, Belgija, Nemačka, SAD i Kina, gde postoje izveštaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je reč o prenosu s čoveka“, kazao je Goletić.

On je naveo da vlasnici kućnih ljubimaca ne treba da budu zabrinuti za zdravlje, s ozbirom na to da prenos sa kućnog ljubimca, konkretno psa i mačke, na čoveka još uvek nije utvrđen nigde u svetu.

Šef Klinika veterinarskog fakulteta, Amir Zahirović rekao je da vlasnik zaraženog psa, već bio pozitivan na korona virus.

„Pas je veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja“, kazao je Zahirović.

Ponovio je da nema relevantnih naučno dokazanih prenosa sa psa na čoveka.

O ovom slučaju, kako su naveli, obaveštena je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).