U Beogradu 1.000 prvaka više nego pre 10 godina

0
Beta - Bernd W'stneck/dpa-Zentralbild/dpa via AP

Ove godine u beogradske škole kreće 1.000 prvaka više nego pre 10 godina, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, prenosi Tanjug.

“Dočekujemo oko 16.300 prvaka, škole su spremne da 1. septembra otvore vrata po uputstvu nadležnog ministarstva”, rekao je Gak gostujući na TV Prva.

On je dodao da uputstvo predviđa svaku situaciju, da je detaljno i da roditelji ne bi trebalo da brinu.

“Već nekoliko meseci živimo sa koronom, ali za decu, posebno mlađu fizičko prisustvo u školi je nezamenljivo”, naglasio je Gak.

On je rekao da je sekretarijat uplatio školama takozvane materijalne troškove, odnosno novac od kog će škole nabaviti svu neophodnu zaštitnu opremu za zaposlene i prijem dece.

“ZdravlJe je na prvom mestu, ali vrtići su otvoreni od 11. maja, funkcionišu dobro, nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli jer su procedure jasne”, rekao je Gak.

Istakao je da je trenutno u vrtićima oko 15 odsto od ukupno upisane dece, ali da ne očekuje veliki skok dolaznosti u septembru imajući u vidu da je i, kako je rekao, u normalnim okolnostima prosečna godišnja dolaznost oko 58 odsto.