„Tvrdim da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema…“

0
Foto Igor Pavićević

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.780 ljudi, a od posledica COVID-19 prminulo je 57 osoba. Testirane su 22.404 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazi 245 pacijenta.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za medije Kriznog štaba da je koronavirus potvrđen kod 2.434 zdravstvena radnika, od toga je njih 66 hositalizovano.

„Efekte mera možemo očekivati nakon deset dana i to je nešto što je najkraće. Cela Srbija je sada jedna velika bolnica. Međutim, gužve u tržnom centru govore da se ne poštuju mere. Nije mi jasno kako je kupovina u tržnim centrima značajnija u danu kada imamo 57 preminulih. Posebno da zabranimo ‘crni petak’ nije moguće“, rekao je dr Kon.

„Danas je bio sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom i svaki dan se daju informacije. Danas će biti premeštanja pacijenata pred samim izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je jedna velika bolnica. Premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta, i to moramo da razumemo. U pitanju je fascinantna elastičnost sistema“.

Kada je reč o prognozama za naredne dve sedmice, dr Kon je izjavio da ne bi spekulisao koliki je potencijal širenja virusa.

„Najbolje je reći da ne znam. U devetoj smo nedelji porasta. Očekivali smo da će doći do opadanja. Međutim, to se još nije dogodilo, ali Beograd se drži. Izdvajaju se Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, gde je jasno da je došlo do prelivanja“, rekao je dr Kon.

On je odgovorio na tvrdnje dr Panića da je zdravstveni sistem u Srbiji „pukao“.

„Tvrdim da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistem jer su preduzete mere premeštanja. Zdravstveni radnici jesu pod velikim pritiskom, dovoljno je čekanje na transport koje traje u nekim uslovima koji inače nisu uobičajeni, ali to je retkost“, zaključio je dr Kon.