Tviter i Fejsbuk sankcionišu Trampa i njegov izborni štab zbog dezinformacija

0
Foto Profimedia

Društvena mreža Tviter zabranila je izbornom štabu predsednika SAD Donalda Trampa da nastavi da šalje tviter poruke sa svog naloga (TeamTrump) dok ne povuče jedan video u kome predsednik daje uveravanja da deca gotovo ne mogu da se zaraze koronavirusom.

“Ta tviter poruka krši propise Tvitera o dezinformacijama oko Kovida-19. Vlasnik naloga treba da povuče tu poruku pre nego što može ponovo da ih šalje”, rekao je portparol te kalifornijske grupe.

Društena mreža Fejsbuk je sa druge strane povukla video sa naloga šefa države zato što, kako navodi, uključuje lažne tvrdnje prema kojima jedna grupa ljudi ne može da dobije Kovid-19, što krši njene propise o opasnim dezinformacijama oko bolesti.

Izgleda da su se iz izbornog štaba Trampa prilagodili zahtevima Tvitera jer je njihov nalog i dalje bio aktivan sinoć a video je nestao, navodi agencija Frans pres. Sporni video pokazivao je američkog predsednika kako za vreme razgovora na Foks njusu objašnjava da su deca “gotovo potpuno” imuna na koronavirus zbog svojih godina.

“Predsednik je samo izgovorio jednu činjenicu da su deca lakše podložna da dobiju koronavirus od odraslih”, reagovala je Kortni Parela portparolka Trampovog izbornog štaba.

“To je još jedan dokaz da je Silikonska dolina pristrasna protiv predsednika. Propisi se primenjuju samo u jednom smeru. Društvene mreže nisu arbitri istine”, rekla je ona.

Republikanci redovno zameraju Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu (Gugl) da ih cenzuriše i podržava suprotnu stranu, a vrlo su aktivni u kampanji preko tih mreža.

Donald Tramp ima više od 80 miliona pratilaca na Tviteru, na primer.

Demokrate sa druge strane smatraju da Fejsbuk ne ograničava sadržaje dovoljno strogo, posebno one povezane sa dezinformacijama i podsticanjem mržnje.

(Beta)