“Tužno poglavlje u američkoj istoriji. Podsetilo nas je da je demokratija krhka…”: Kako je Bajden reagovao na odluku Senata o Trampu

0

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden nije sa odobravanjem dočekao odluku u Senatu da njegov prethodnik u Beloj kući Donald Tramp bude oslobođen optužbi za podstianje nasilja.

Bajden je rezultat glasanja u Senatu nazvao “tužnim poglavljem” u američkoj istoriji, koje ukazuje da je demokratija “krhka” i poručio da je svako dužan da brani istinu.

„Ovo tužno poglavlje u našoj istoriji podseća nas da je demokratija krhka i da uvek moramo da budemo na oprezu“, naveo je Bajden u saopštenju.

Za opoziv Donalda Trampa glasalo je 57 denatora, što znači da je sedmoro republikanaca “prešlo na drugu stranu”. Potrebna je bila dvotrećinska većina.

„Nasilju i ekstremizmu nije mesto u Americi i svako od nas ima dužnost i odgovornost, posebno kao lideri, da branimo istinu i pobedimo laži“, rekao je Bajden, a prenosi Radio slobodna Evropa.

„Iako konačno glasanje nije dovelo do osuđujuće presude, suština optužbe nije sporna“, naveo je Bajden.

On je dodao da i oni koji su se izjasnili da Tramp nije kriv znaju da se suština optužbe nije promenila. Bivši predsednik je kriv, naveo je Bejden, “za sramotno zanemarivanje dužnosti“. Dodao je i da mu se na teret stavlja “moralnu odgovornost za izazivanje nasilja“.

Bajden je naglasio da pritom misli na policajca Brajana Siknika koji je poginuo tokom upada u zgradu Kongresa 6. januara i ostale koji su tada izgubili život.