Tužilaštvo: Postupak protiv radnika iz “Krušika” prema zakonu, neovlašćeno uzeo podatke

3
Foto: Profimedia

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je predistražni i krivični postupak za odavanje poslovne tajne protiv Aleksandra Obradovića iz valjevske vojne fabrike “Krušik” vođen u postupnosti u skladu sa zakonom, a ne “na bilo kakav tajni način” i da su u potpunosti poštovani propisi koji uređuju oblast zaštite tajnih podataka, uzbunjivača i podataka o ličnosti, preneo je N1.

 “Istraga je u ovom momentu usmerena ka radnjama koje je osumnjičeni preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka, tako što je radeći na pozicijama evidentičara i terminera u proizvodnji u preduzeću namenske industrije Krušik iz Valjeva, iz razloga lične prirode, protivno zakonima i ne pridržavajući se odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača, neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u vezi više vojnih proizvodnih programa u nameri da ih preda nepozvanom licu”, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je navelo da je osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu.

“Javno tužilaštvo će u skladu sa važećim procesnim i materijalnim krivičnopravnim propisima nastaviti da vodi krivični postupak u ovom predmetu radi utvrđivanja činjeničnog stanja u potpunosti, o čemu će javnost, u skladu sa zakonskim mogućnostima, biti blagovremeno obaveštena”, dodaje se.

Odlukom Višeg suda u Beogradu, Aleksandar Obradovič iz fabrike “Krušik” vraćen je juče, posle tri sedmice provedene u zatvoru, u kućni pritvor.

Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da A.O. bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za prethodni postupak i on se vraća u kućni pritvor.

Advokat Gajić: Na čemu Tužilaštvo zasniva svoje navode?

Advokat Vladimir Gajić, pravni zastupnik Aleksandra Obradovića iz fabrike Krušik u Valjevu, pitao je na čemu Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zasniva navode da je njegov klijent neovlašćeno pribavljao tajne podatke o poslovanju ovog namenskog preduzeća, s obzirom na to da su forenzičari tek danas počeli ispitivanje opreme koja je oduzeta od njegovog klijenta.

Gajić je u izjavi agenciji Beta, koju je preneo N1, objasnio da su na zahtev tužioca sudski veštaci danas započeli analizu računara, lap topa i telefona koji su oduzeti od njegovog klijenta prilikom hapšenja, i da im je za analizu potrebno između 10 i 15 dana, tako da nije jasno na čemu tužilaštvo bazira svoje tvrdnje.

3 KOMENTARA

  1. Dajte čoveku orden za hrabrost i neka bude nauk ostalima kako se treba ponašati prema kriminalu koji vam se dešava pred očima. Zašto internacionalizovati problem? Srbija ima snage da sve ovo reši, samo što to još ne zna.

  2. Za slobodu ovog coveka treba se boriti. Ne dozvoliti bitangama da strada nevin covek,sto se obicno kod nas desava. Ne zaboraviti ga. Ne ostaviti ga na cedilu. Internacionalizirati problem.
    Samo povratni pritisak na Srbiju,pomera stvari u nasoj mocvari. Memla,blato,smrad,magla.

  3. Pa eto to je cena suprotstavljanju diktatorima.Srpski Snouden,Asanz.Al da se zove Cume ni po jeda

Comments are closed.