Tužilaštvo BiH potvrdilo: Dodik saslušan zbog afere “ikona”…

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Iz Tužilaštva BiH potvrdili su da je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas salušan u vezi sa predmetom “Ikona”.

“Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH u predmetu u javnosti poznatom kao ‘Ikona'”, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Naveli su da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija ili detalja.

Neimenovani izvori agencije Beta iz Tužilaštva BiH ranije danas su potvrdili da je Dodik saslušan u svojstvu svedoka.

Dodik je 14. decembra prošle godine ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posete BiH, poklonio 300 godina staru ikona Svetog Nikole, za koju su mediji bliski vlastima u RS naveli da je iz Luganska.

Potom su reagovale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na njenoj listi kulturnog blaga.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov putem Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odneo je u kabinet Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je ikonu dobio na poklon od “jednog čoveka, kome ne zna ni ime”, dodavši da je ikona bila porodično nasleđe tog čoveka.