Tusk: Na Balkanu situacija skoro pa ključa, to je problem cele Evrope

1
Foto: Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je u Varšavi da bez velikog napora za pomirenje sa susedima istorijski prtljag izaziva demone i skoro ključanje kao sada na Zapadnom Balkanu i da Evropa mora da gleda na taj region kao na pitanje sudbine celog kontinenta, a ne samo regiona, preneo je N1.

“Vidim šta se dešava na nekim mestima, na primer na Balkanu, situacija skoro pa ključa. Tamo će se možda rešavati sudbina tog dela kontinenta. Balkan ima svoja iskustva iz istorije – dužni smo da tom problemu pristupamo ne kao prema regionalnom, već kao prema problemu cele Evrope”, kazao je Tusk na svečanosti dodeljivanja titule “Čovek godine” na 30. godišnjicu osnivanja Gazete viborče.

Tusk je u govoru povodom titule koja mu je dodeljena na primeru Poljske i Zapadnog Balkana istakao da ne može uopšte da shvati da neko može da vidi bilo kakav nacionalni interes u tome da se ne grade najbolji mogući odnosi sa susedima, a posebno sa onima sa kojima je istorija bila najteža.

“Kada vidim te emocije, to kolebanje da li će doći do realnog, elementarnog pomirenja naroda bivše Jugoslavije, shvatam da ono što je dobro, ono što je takođe pragmatično, uvek je u politici vrlo krhko. I može u svakom trenutku da propadne bez velikih napora svih ljudi, svih političkih snaga”, rekao je Tusk.

Nekadašnji dugogodišnji poljski premijer, a sada predsednik ES u drugom mandatu, upozorio je da je ujedinjena Evropa očigledno poljski nacionalni interes koji treba da bude iznad svih političkih podela.

“Možda treba da raspravljamo o procesu integracije, tempu, ulozi nacionalnih država, to su otvorena pitanja jer EU je proces. Ali ne vidim nikakav razlog da Unija, pripadanje Poljske Evropi, bude predmet političkog građanskog rata”, rekao je Tusk.

Predsednik ES upozorio je takođe da od te borbe za evropske vrednosti i transatlantske veze ne sme da se odustaje samo zato što su negde u nekom trenutku birači izabrali nekog političara.

“Nije moja uloga da ocenjujem predsednike i premijere, ali moja uloga jeste da podsetim na za mene očiglednu istinu da upravo zbog toga što se povremeno pojavi političar, politička moda ili ozbiljan političko-ekonomski interes zbog koga naš svet, naša politička civilizacija Zapada počinje da puca po šavovima, upravo zbog toga moramo da učinimo sve da umemo da se suprotstavimo potencijalnim još negativnijim posledicama”, rekao je Tusk. 

Predsednik ES dodao je da očuvanje pravnog i pravnog i političkog poretka u evropskim i svetskim razmerama nije pitanje nikakve doktrine. 

“Ako taj svet gde zakon znači zakon, gde se poštuju pravila, gde jači ne zloupotrebljava svoju snagu protiv slabijeg, ako izgubimo osnove tog sveta, bićemo prve žrtve takve promene”, zaključio je Tusk na svečanosti u Varšavi povodom 30. godišnjice uticajnog poljskog liberalnog lista Gazeta viborča.

1 KOMENTAR

  1. “… Donald Tusk upozorio je u Varšavi da bez velikog napora za pomirenje sa susedima istorijski prtljag izaziva demone i skoro ključanje kao sada na Zapadnom Balkanu…” … – Svake godine države na zapadnom Balkanu obeležavaju “praznike” NAJGORIH VREMENA I ZBIVANJA U NJIMA I OKO NJIH retorskom figurom “OPROSTIĆEMO (IM) ALI NEĆEMO (IM) ZABORAVITI”… – tako će biti i sledećih 500 godina…, ili što bi antički Rimljani rekli – CIRCULUS VITIOSUS

Comments are closed.