Turska ne priznaje ruske aneksije u Ukrajini: “Kao što nismo priznali ni aneksiju Krima”

2
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

(Beta-AFP) – Turska ne priznaje novu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, kao što nije priznala ni aneksiju Krima, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Ankari. 

“Turska nije priznala aneksiju Krima tokom nelegitimnog referenduma 2014. godine i uvek je izražavala čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, njenoj nezavisnosti i suverenitetu”, navelo je tursko ministarstvo. 

“U skladu sa tim stavom usvojenim 2014. godine mi odbacujemo rusku odluku o pripajanju oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Ta odluka koja predstavlja ozbiljno kršenje principa međunarodnog prava ne treba biti prihvaćena”, dodaje se u saopštenju turskog ministarstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je potpisao sporazum sa proruskim liderima četiri ukrajinske okupirane teritorije o prisajedinjenju okupiranih delova Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Tursko ministarstvo je već prošle nedelje osudilo, kako je nazvalo, “nelegitimne” referendume održane u te četiri oblasti koji su prethodili proglašenju o pripajanju rusiji. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji se nije direktno izjašnjavao o ovom pitanju, od početka sukoba pokušava da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom i ponudio je svoje posredovanje za pregovore između Rusije i Ukrajine.

2 KOMENTARA

  1. Najbitnije je samo da Rusi i naši Rusofili se ne mešaju i ovde. Jer već znamo šta sve nam rade godinama. Bez Rusije mnoooogo, mnogo bolje Srbiji.

Comments are closed.