Turska: Naše snage u Siriji napreduju; Kurdi: Odbili smo tursku kopnenu ofanzivu

0
Foto Profimedia

Kurdske snage kažu da su odbile tursku kopnenu ofanzivu na severoistoku Sirije, javlja AFP.

Turska je u sredu bombardovala ciljeve u područjima koja su pod kontrolom Kurda, kako bi otvorila put za invaziju ili kako zvanična Ankara kaže, kako bi uspostavila uspostavljanje tampon zone unutar Sirije, navodi agencija, prenosi B92.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da turske snage napreduju u kopnenoj akciji protiv kurdskih boraca na severu Sirije.

Kako se navodi, turski avioni i artiljerija pogodili su 181 cilj istočno od reke Eufrat od početka akcije, prenosi Gardijan.

Detalji o ofanzivi nisu saopšteni, ali je ministarstvo objavilo kratak video snimak komandosa u akciji.

Turske snage pokušale su u sredu kopneni napad na pogranični grad Tal Abiad, ali su Sirijske demokratske snage – de facto vojska autonomne kurdske administracije – rekle da su odbile napad.

Sirijske demokratske snage (SDF) su u četvrtak saopštile da su se oduprli drugom pokušaju upada u područje Ras al Ain, dalje na istoku.

Naše snage “suočile su se sa pokušajem terenske invazije turske okupacione vojske na osi Tal Halaf i Aluk”, navodi se u izjavi SDF-a.

U toku su žestoke borbe između turskih trupa i boraca sirijskih demokratskih snaga u selima na granici između dve zemlje, saopštio je danas kurdski zvaničnik.

“Žestoke borbe se nastavljaju dok turske snage pokušavaju da uđu u sela na granici”, rekao je Mavran Kamišlo, portparol sirijskih demokratskih snaga, organizacije pod vođstvom sirijskih Kurda, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije dan nakon što je Ankara izvela prekogranični napad koji je dobio osudu međunarodne javnosti.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podelilo video snimak komandosa u akciji, preneo je AP.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana pošto su se američke trupe povukle s tog područja.

Mediji izveštavaju da je tokom jučerašnjeg dana stradalo 15 civila.

Turska invazija naišla je na široke osude u svetu.